Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3653
Title: | Особливості функціонування системи антиоксидантного захисту в тканинах гусей в ембріональному і ранньому постнатальному періодах онтогенезу |
Other Titles: | Особенности функционирования системы антиоксидантной защиты в тканях гусей в эмбриональном и раннем постнатальном периодах онтогенеза |
Authors: | Danchenko, Olena Здоровцева, Любов Миколаївна Здоровцева, Любовь Николаевна Zdorovtseva, Liubov Пащенко, Юлія Петрівна Пащенко, Юлия Петровна Pashchenko, Yuliia Рубан, Г. В. |
Scientific director: | Данченко, Олена Олександрівна Данченко, Елена Александровна |
Keywords: | оксидативний стрес;гуси;постнатальна адаптація;антиоксидантний статус;показники прооксидантно-антиоксидантної рівноваги;факторний аналіз;оксидативный стресс;постнатальная адаптация;показатели прооксидантно-антиоксидантного равновесия;факторный анализ |
Issue Date: | 2013 |
Publisher: | Біла Церква: Білоцерк. нац. аграр. ун-т |
Series/Report no.: | Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : зб. наук. праць;№ 10 (105)(С. 21-24) |
Abstract: | Uk: За допомогою факторного аналізу з'ясовано вплив комплексу показників прооксидантно-антиоксидантної рівноваги (вміст ліпідів, ТБК-активних продуктів, антиоксидантних ферментів і вітамінів) на антиоксидантний статус гусей в ембріональному і ранньому постнатальному періодах. Доведено, що тканинна специфічність підтримання прооксидантно-антиоксидантної рівноваги в гусей у цей період онтогенезу полягає в достовірно різному сумарному впливі дослідженого комплексу показників на антиоксидантний статус цих тканин. Цей вплив зменшується у ряду міокард – шлунок – скелетні м'язи – печінка – мозок. Вплив антиоксидантних ферментів знижується, а низькомолекулярних антиоксидантів посилюється у ряді мозок – печінка – скелетні м'язи – міокард – шлунок. Ru: С помощью факторного анализа выяснено влияние комплекса показателей прооксидантно-антиоксидантного равновесия (содержания липидов, ТБК-активных продуктов, антиоксидантных ферментов и витаминов) на антиоксидантный статус гусей в эмбриональном и раннем постнатальном периодах. Доказано, что тканевая специфичность поддержки прооксидантно-антиоксидантного равновесия у гусей в этот период онтогенеза заключается в достоверно различном суммарном влиянии исследованного комплекса показателей на антиоксидантный статус этих тканей. Это влияние уменьшается в ряду миокард – желудок – скелетные мышцы – печень – мозг. Влияние антиоксидантных ферментов снижается, а низкомолекулярных антиоксидантов усиливается в ряду мозг – печень – скелетные мышцы – сердце – желудок. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3653 |
Appears in Collections: | кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.