Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/1430
Title: Прогнозування якісних технічних показників плодів яблуні залежно від стресових абіотичних факторів
Other Titles: Forecasting quality technical indicators of apple fruits depending on stress abiotic factors
Authors: Сердюк, Марина Єгорівна
Сердюк, Марина Егоровна
Serdyuk, Marina
Байбєрова, Світлана Сергіївна
Байберова, Светлана Сергеевна
Bayberova, Svitlana
Keywords: товарність;маса;яблука
Issue Date: 2014
Publisher: Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі
Series/Report no.: Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. пр.;Вип. 1(19)
Abstract: UK: Розглянуто вплив стресових абіотичних факторів на формування якісних технічних показників плодів яблуні. Установлено, що основним факторним показником технічних характеристик якості яблук в умовах Південної степової підзони України слід уважати середню масу плоду. Розроблено математичну модель прогнозування даного показника залежно від стресових погодних чинників. EN: The estimation of the influence of weather factors on the apple fruits qualitytechnical indicators in the south of Ukraine steppe zone is presented. It has been found that the main factorial of an apples quality indicator should be considered an average weight of the fruit. The correlation analysis results have revealed the main stress weather factors in the region, having the greatest impact on the weight of apples. These included: the amount of active temperatures during the last month of the fruit ripening and the yearly quantity of days with precipitation greater than 1 mm. Methods of variation statistic were used for the analysis of the experimental data and the end result forecasting. The function of linear dependence: Y = a0 + a1X1 + +a2X2 +... + anXn was used for a multifactor model forming. As a result a multi-factor model that allowed forecasting the mass of apple fruit depending on the influence of abiotic stress factors has been developed.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/1430
Appears in Collections:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1209.pdf1.2 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.