Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/1430
Название: Прогнозування якісних технічних показників плодів яблуні залежно від стресових абіотичних факторів
Другие названия: Forecasting quality technical indicators of apple fruits depending on stress abiotic factors
Авторы: Сердюк, М. Є.
Байбєрова, С. С.
Serdyuk, M. E.
Bayberova, S. S.
Ключевые слова: товарність
маса
яблука
Дата публикации: 2014
Издательство: Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі
Серия/номер: Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. пр.;Вип. 1(19)
Краткий осмотр (реферат): UK: Розглянуто вплив стресових абіотичних факторів на формування якісних технічних показників плодів яблуні. Установлено, що основним факторним показником технічних характеристик якості яблук в умовах Південної степової підзони України слід уважати середню масу плоду. Розроблено математичну модель прогнозування даного показника залежно від стресових погодних чинників. EN: The estimation of the influence of weather factors on the apple fruits qualitytechnical indicators in the south of Ukraine steppe zone is presented. It has been found that the main factorial of an apples quality indicator should be considered an average weight of the fruit. The correlation analysis results have revealed the main stress weather factors in the region, having the greatest impact on the weight of apples. These included: the amount of active temperatures during the last month of the fruit ripening and the yearly quantity of days with precipitation greater than 1 mm. Methods of variation statistic were used for the analysis of the experimental data and the end result forecasting. The function of linear dependence: Y = a0 + a1X1 + +a2X2 +... + anXn was used for a multifactor model forming. As a result a multi-factor model that allowed forecasting the mass of apple fruit depending on the influence of abiotic stress factors has been developed.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/1430
Располагается в коллекциях:кафедра Технологія переробки та зберігання продукції с/г

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
1209.pdf1,2 MBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть
Показать полное описание ресурса   


Google ScholarTM

Проверить


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.