Прогнозування якісних технічних показників плодів яблуні залежно від стресових абіотичних факторів
Вантажиться...
Файли
Дата
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі
Анотація
UK: Розглянуто вплив стресових абіотичних факторів на формування
якісних технічних показників плодів яблуні. Установлено, що основним
факторним показником технічних характеристик якості яблук в умовах
Південної степової підзони України слід уважати середню масу плоду.
Розроблено математичну модель прогнозування даного показника залежно від
стресових погодних чинників. EN: The estimation of the influence of weather factors on the apple fruits qualitytechnical indicators in the south of Ukraine steppe zone is presented. It has been
found that the main factorial of an apples quality indicator should be considered an
average weight of the fruit. The correlation analysis results have revealed the main
stress weather factors in the region, having the greatest impact on the weight of
apples. These included: the amount of active temperatures during the last month of
the fruit ripening and the yearly quantity of days with precipitation greater than 1
mm. Methods of variation statistic were used for the analysis of the experimental
data and the end result forecasting. The function of linear dependence: Y = a0 +
a1X1 + +a2X2 +... + anXn was used for a multifactor model forming. As a result a
multi-factor model that allowed forecasting the mass of apple fruit depending on the
influence of abiotic stress factors has been developed.