Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9761
Title: Прогнозування товарної якості плодів груші за критерієм ідентифікації
Other Titles: Прогнозирование товарного качества плодов груши по критерию идентификации
Predicting the commercial quality of pear fruit by the criterion of identification
Authors: Сердюк, Марина Єгорівна
Сердюк, Марина Егоровна
Serdyuk, Maryna
Сухаренко, Олена Іванівна
Сухаренко, Елена Ивановна
Sukharenko, Olena
Коляденко, Вікторія Вікторівна
Коляденко, Виктория Викторовна
Koliadenko, Viktoriia
Keywords: плоди груші;маса;найбільший поперечний діаметр;індекс форми;стрес;абіотичні чинники;прогнозування;плоды груши;масса;наибольший поперечный диаметр;индекс формы;стресс;абиотические факторы;прогнозирования;pear fruits;mass;largest transverse diameter;shape index;stress;abiotic factors;prediction
Issue Date: 2018
Series/Report no.: Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету;Вип. 8, т. 2
Abstract: UK: Дослідження присвячені науковому обґрунтуванню впливу погодних чинників на формування показників товарної якості плодів груші в умовах південно-степової підзони України та створенню математичної моделі прогнозування. За допомогою методів варіаційної статистики встановлено, що основним критерієм ідентифікації для подальшого прогнозування показників товарної якості плодів груші слід вважати середню масу плоду. Результатами множинного кореляційно-регресійного аналізу доведено, що на процес формування показників товарної якості плодів груші домінуючий вплив мають аномально високі температурні показники, а саме показники останнього місяця їх дозрівання (r=0,84...0,95). За результатами досліджень розроблено багатофакторні моделі, які дають можливість прогнозувати товарні якості плодів груші залежно від впливу стресових абіотичних чинників. RU: Исследования посвящены научному обоснованию влияния погодных факторов на формирование показателей товарного качества плодов груши в условиях южной степной зоны Украины и созданию математической модели прогнозирования. С помощью методов вариационной статистики установлено, что основным критерием идентификации для дальнейшего прогнозирования показателей товарного качества плодов груши следует считать среднюю массу плода. Результатами множественного корреляционно-регрессионного анализа доказано, что на процесс формирования показателей товарного качества плодов груши доминирующее влияние имеют аномально высокие температурные показатели, а именно показатели последнего месяца их созревания (r = 0,84 ... 0,95). По результатам исследования разработаны многофакторные модели, позволяющие прогнозировать товарные качества плодов груши в зависимости от влияния стрессовых абиотических факторов. EN: The studies are devoted to the scientific substantiation of the influence of weather factors on the formation of commodity quality indicators of pear fruit in the conditions of the southern steppe zone of Ukraine and the creation of a mathematical forecasting model. When choosing the identification criteria among the indicators of commercial quality, we took into account the degree of variability of a certain indicator under the influence of abiotic factors, which was characterized by a coefficient of variation. When the coefficient of variation is less than 10%, the variability of the variation series was considered low, that is, the indicator under consideration does not change significantly under the influence of abiotic factors, and therefore cannot be used for prediction. With the values of the coefficient of variation 11 ... 25%, the variability of the variation al series were considered average, and more than 25% - high. In these cases, the analyzed indicator significantly changes under the influence of abiotic factors and may be used for further forecasting. In forming the multifactor model, the linear dependence function was used: Y = a0 + a1X1 + a2X2 + ... + anXn. In order to select the identification criterion, the commercial quality of the fruit were examined: fruit weight, largest transverse diameter, shape index. Using the methods of variation statistics, it has been established that the main criterion of identification for further prediction of the commercial quality indicators of pear fruits should be considered the average mass of the fruit. The results of the multiple correlation-regression analysis proved that the process of forming indicators of commercial quality of pear fruits is dominated by abnormally high temperature indicators, namely the indicators of the last month of their maturation (r = 0.84 ... 0.95). According to the study, multifactor models have been developed that allow predicting the commodity qualities of pear fruits, depending on the influence of abiotic stress factors.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9761
Appears in Collections:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10.pdf680.72 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.