Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9603
Title: Вплив антиоксидантної обробки плодів на збереженість якості гетерозисних сортів томата с генами уповільненого достигання
Other Titles: Влияние антиоксидантной обработки плодов на сохранность качества гетерозисный сорта томатов с генами замедленного созревания
Effect of antioxidant treatment of fruits on the quality preservation of tomato heterorosis sort with genes of lower reduction
Authors: Жукова, Валентина Федорівна
Жукова, Валентина Федоровна
Zhukova, Valentyna
Гаприндашвили, Нона Арчиловна
Гапріндашвілі, Нона Арчилівна
Gaprindashvili, Nona
Сухаренко, Олена Іванівна
Сухаренко, Елена Ивановна
Suharenko, Olena
Коляденко, Вікторія Вікторівна
Коляденко, Виктория Викторовна
Koliadenko, Viktoriia
Keywords: томат;антиоксидантні препарати;лежкість;зберігання;якість
Issue Date: 2019
Publisher: Мелітополь: ТДАТУ
Series/Report no.: Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного;Вип. 19, том 3 (С. 268– 275)
Abstract: UK: У статті наведено результати аналізу впливу антиоксидантної обробки на збереженість якості гетерозисних сортів томату з генами уповільненого достигання. Встановлено, що застосування обробки томатів антиоксидантними препаратами Х+І+Л і ХР+І+Л знижує швидкість дозрівання плодів, підвищує тривалість зберігання на 33 і 25% відповідно, сприяє покращенню органолептичних показників, підвищенню виходу товарних плодів після зберігання порівняно з контрольним варіантом. RU: В статье приведены результаты анализа влияния антиоксидантной обработки на сохранность качества гетерозисных сортов томата с генами замедленного созревания. Установлено, что применение обработки томатов антиоксидантными препаратами Х+І+Л и ХР+І+Л снижает скорость созревания плодов, повышает длительность хранения на 33 и 25% соответственно, способствует улучшению органолептических показателей, повышению выхода товарных плодов после хранения по сравнению с контрольным вариантом. EN: According to WHO, one of the key determinants of public health is nutrition (20-25%). On average, 8 out of 10 cases are caused by malnutrition. A serious problem is the inconsistency of the diet structure of the balanced diet formula, mainly due to low consumption of vitamin products. The article presents the results of the analysis of the antioxidant treatment effect on the quality preservation of heterozygous tomato varieties with delayed genes. It was established that the treatment prolongs the storage period for green tomatoes of ripeness up to 120 days (Masterpiece 1) and 160 days (Giraffe). It was established that the application of tomato treatment with antioxidant preparations X+I+L and XR+I+L reduces the maturation rate of fruits, increases the storage time by 33% and 25%, respectively, improves organoleptic parameters, increases the yield of commercial fruit after storage compared to the control variant. When ripe, the fruits of tomato changed the color from green to fulvous, pink and orange. According to the results of the organoleptic analysis, the evaluation of the control variants was low (3.0 points), mainly due to heterogeneity of coloration, loss of turgor, gelatinous – onsistency, indistinct taste. Fruits treated with antioxidant drugs were characterized by a more saturated pink homogeneous (Masterpiece 1) or orange (Giraffe) color, more harmonious taste than control. Fruits treated with ХР+І+L, had the best characteristics at the end of storage, porous with the group Х+І+L, the organoleptic estimation was 3.5-3.7 points. Pre-harvesting of tomatoes ХР+І+L more efficiently inhibits over-maturing of fruits during storage, in comparison with the preparation Х+І+L. The tomatoes of the Masterpiece 1, processed by XP+I+L, after 120 days of storage had a yield of standard products of 76%, fruits of the Giraffe in 160 days – 67%.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9603
Appears in Collections:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.pdf3.11 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.