Вплив агротехнічних прийомів вирощування на урожайність та якість зерна пшениці озимої
Вантажиться...
Дата
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
Мелітополь: ТДАТУ
Анотація
Провідною зерновою культурою України була і залишається пшениця озима, яка займає провідне місце в структурі посівних площ сільськогосподарських культур. Урожайність та якість зерна даної культури обмежується впливом багатьох факторів як зовнішнього середовища, так і елементами самої технології вирощування. Серед агротехнічних прийомів першочерговий та значний вплив на формування продуктивності рослин має правильне розміщення культури в сівозміні, що сприяє оптимальному формуванню проростків на початкових етапах вегетації та стимулює роботу всіх фізіологічних механізмів для подальшого росту і розвитку. Не зважаючи на впровадження сучасних інтенсивних технологій вирощування пшениці озимої, які передбачають широке використання засобів хімізації, роль сівозмінного фактору залишається на досить високому рівні, забезпечуючи приріст урожайності на 10-12% [1]. Разом з тим використання недопустимих попередників обмежує можливості отримання сталих урожаїв високої якості. Тому оцінка впливу різних за властивостями попередників на продуктивність пшениці озимої на даний час є дуже актуальною