Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/8035
Title: | Вплив системи утримання грунтів в органічному саду на показники якості плодів черешні |
Other Titles: | Влияние системы содержания почвы в органическом саду на показатели качества плодов черешни Effect o f soil management systems in an organic orchard on the quality o f sweet cherry fruit |
Authors: | Герасько, Тетяна Володимирівна Герасько, Татьяна Владимировна Herasko, Tetiana Вельчева, Людмила Григорівна Вельчева, Людмила Грирьевна Velcheva, Liudmyla Іванова, Ірина Євгенівна Иванова, Ирина Евгеньевна Ivanova, Iryna |
Keywords: | черешня;органічне садівництво;маса плоду;антоціани;черешня;органическое садоводство;масса плода;антоцианы;sweet cherry;organic gardening;fruit weight;anthocyanins |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Херсонський державний аграрний університет |
Series/Report no.: | Таврійський науковий вісник;Вип. 106 (С. 15 -20)Серія: Сільськогосподарські науки |
Abstract: | UK: Чи умов задерніння плоди черешні істотно не відрізнялися як за масою, так і за відсотковим співвідношення маси камінця до загальної маси плоду порівняно з контрольним варіантом (чистий пар). Задерніння сприяло отриманню плодів з більш високим вмістом біологічно активних сполук, що підвищує їх споживчу якість. Сорт Ділема більш перспективний щодо впровадження органічної технології через істотно більшу масу плодів та вміст антоціанів у плодах порівняно з сортом Валерій Чкалов. RU: В условиях задернения плоды черешни существенно не отличались как по массе, так и по процентному соотношению массы косточки к общей массе плода по сравнению с контрольным вариантом (чистый пар). Задернение способствовало получению плодов с более высоким содержанием биологически активных соединений, что повышает их потребительское качество. Сорт Дилемма более перспективный по внедрению органической технологии из-за существенно большей массы плодов и содержания антоцианов в плодах по сравнению с сортом Валерий Чкалов. EN: Under the conditions o f sodding, the fruits o f cherries did not differ significantly, either in weight or stone weight ratio to the total weight o f the fruit, compared with the control (standard mechanical cultivation). Sodding contributed to the production o f fruits with a higher content o f biologically active compounds, which increases their consumer quality. The Dilemma variety is more promising fo r the introduction o f organic technology due to the significantly larger mass o f fruits and the content o f anthocyanins in the fruit, compared with the variety Valery Chkalov. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/8035 |
Appears in Collections: | кафедра Плодоовочівництво, виноградарство та біохімія |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
герасько репозитарий.pdf | 499.5 kB | Adobe PDF | View/Open |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.