Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7527
Title: Фітонутрієнти базиліку вирощеного в умовах захищеного ґрунту
Other Titles: Фитонутриенты базилика выращенного в условиях защищенного грунта
Phytonutrients of basil under greenhouse conditions
Authors: Прісс, Олеся Петрівна
Присс, Олеся Петровна
Priss, Оlesia
Коротка, Ірина Олександрівна
Короткая, Ирина Александровна
Korotka, Iryna
Сердюк, Марина Єгорівна
Сердюк, Марина Егоровна
Serdyuk, Maryna
Сухаренко, Олена Іванівна
Сухаренко, Елена Ивановна
Sukharenko, Olena
Keywords: базилік;фітонутрієнти;ефірні олії;поліфенольні речовини;пігменти
Issue Date: 2019
Publisher: Мелітополь: ТДАТУ
Series/Report no.: Праці Таврійського державного агротехнологічного університету;Вип. 19, т. 1 (С. 188-195)
Abstract: UK : У роботі наведено результати досліджень біохімічного складу сортів зелені базиліку з різним забарвленням, вирощеного в умовах захищеного ґрунту. Встановлено, що сорти з зеленим та змішаним забарвленням містили достовірно більшу кількість сухих розчинних речовин та вищу кількість ефірних олій. Фіолетові сорти базиліку характеризуються вищою кількістю поліфенольних речовин, але поступаються зеленим за вмістом аскорбінової кислоти. RU : В работе приведены результаты исследований биохимического состава сортов зелени базилика с различной окраской, выращенного в условиях защищенного грунта. Установлено, что сорта с зеленой и смешаной окраской содержали достоверно большее количество сухих растворимых веществ и высшее количество эфирных масел. Фиолетовые сорта базилика характеризуются более высоким количеством полифенольных веществ, но уступают зеленым по содержанию аскорбиновой кислоты. EN : In this work the results of studies on the biochemical composition of greenery from different basil cultivars grown in the greenhouse conditions are presented. Following cultivars were selected for the research: Bad’oryi and Rutan, which possess green coloration of leaves, Filosof and Purpurova zoria with purple coloration and Siaivo, whose color of leaves is mainly green with spray of anthocyanins. The pigment complex of basil does not depend on the color of the leaves. The high content of pigments was found in the Purpurova zoria, Siaivo and Rutan cultivars - 131.9-134.7 mg / 100 g of crude matter, the lowest pigment content was in the control cultivar Bad’oryi 116.1 mg / 100 g.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7527
Appears in Collections:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1. end EDITION 2 -Сборник Праці ТДАТУ 2019-1-DOI-2-189-196.pdf416.14 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.