Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7070
Title: Стійкість до засолення сортів пшениці твердої озимої української селекції
Other Titles: Стойкость к засолению сортов пшеницы твердой озимой украинской селекции
Resistance to salinization of wheat varieties by soft hard winter Ukrainian selection
Authors: Колесніков, Максим Олександрович
Колесников, Максим Александрович
Kolesnikov, Maksym
Євстафієва, Катерина Сергіївна
Евстафиева, Екатерина Сергеевна
Evstafiieva, Kateryna
Keywords: стійкість;засолення;сорт;пшениця тверда озима;лабораторна схожість
Issue Date: 2018
Series/Report no.: Вісник Харківського національного аграрного університету;Серія «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання». Вип. 1 (С. 17-22)
Abstract: UK: Наведено результати досліджень стійкості сортів пшениці твердої озимої до засолення на початковому етапі онтогенезу рослин. Вивчено солестійкість сортів Алий парус, Шулиндінка, Крейсер і Гавань української селекції. Найменшу солестійкість залежно від сили дії стресу виявлено в сортів Шулиндинка та Алий парус. Сорт Крейсер характеризується найбільшою стійкістю до засолення, але й сорт Гавань показав добру солестійкість. У сорту Крейсер енергія проростання зменшувалася на 9,4 % - 45,3 %, а лабораторна схожість - на 8,3 % - 45,2 % залежно від сили дії стресового чинника, порівняно з контрольним значенням. RU: Приведены результаты исследований стойкости сортов пшеницы твердой озимой к засолению на начальном этапе онтогенеза растений. Изучена солеустойчивость сортов Алый парус, Шулиндинка, Крейсер и Гавань украинской селекции. Наименьшая солеустойчивость в зависимости от силы действия стресса виявлена у сортов Алый парус и Шулиндинка. Сорт Крейсер характеризуется наибольшей стойкостью к засолению, но и сорт Гавань показал хорошую солеустойчивость. У сорта Крейсер энергия прорастания уменьшалась на 6,4 - 46,8 %, а лабораторная всхожесть - на 6,9 - 45,1 % в зависимости от силы действия стрессового фактора, по сравнению с контрольным значением. EN: Results over of researches are brought in relation to firmness of sorts wheat soft hard winter-annual at influence of salts on the initial stage of ontogenesis of plants. The salt-endurance of sorts is studied Alyj parus, Shekyndinka, Krejser and Gavan to the Ukrainian selection. The least salt-endurance depending on force of action of stress at a sorts is Alyj parus and Shekyndinka. The sort of Krejser is characterized most firmness at influence of salts, but also sort Gavan showed good salt-endurance. At the sort of Krejser, where energy of germination diminished on 6,4 % - 46,8 %, and laboratory likeness - on 6,9 % - 45,1 % depending on force of action of stress factor, by comparison to a control value.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7070
Appears in Collections:кафедра Плодоовочівництво, виноградарство та біохімія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1.pdf139.6 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.