ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ
АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ІМЕНІ ДМИТРА МОТОРНОГО
Tsatu logo DMYTRO MOTORNYI
TAVRIA STATE
AGROTECHNOLOGICAL UNIVERSITY
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7038
Title: Експериментальні дослідження параметрів струминного гомогенізатора молока з роздільною подачею вершків щільового типу
Other Titles: An experimental study of parameters in the slot type jet-mixing homogenizer of milk
Экспериментальные исследования параметров струйного гомогенизатора молока с раздельной подачей сливок щелевого типа
Authors: Самойчук, Кирило Олегович
Самойчук, Кирилл Олегович
Samoichuk, Kyryl
Ковальов, Олександр Олександрович
Ковалев, Александр Александрович
Kovalov, Oleksandr
Паляничка, Надія Олександрівна
Паляничка, Надежда Александровна
Palianychka, Nadiia
Колодій, Олександр Сергійович
Колодий, Александр Сергеевич
Kolodii, Oleksandr
Лебідь, М. Р.
Keywords: щілинний гомогенізатор
молоко
енергетичні витрати
вершки
середній діаметр
жирова кулька
Issue Date: 2019
Series/Report no.: Праці ТДАТУ;Вип. 19, т. 2 (117-129)
Abstract: UK: У статті наведено результати експериментальних досліджень процесу гомогенізації в струминному гомогенізаторі молока з роздільною подачею вершків щілинного типу. Визначено та обґрунтовано діапазон коливань змінних факторів процесу. Встановлено залежність між середнім діаметром жирових кульок після диспергування, швидкістю подачі знежиреного молока та діаметром камери гомогенізації в місці найбільшого звуження. Проведено обробку експериментальних даних та побудовано графіки, які демонструють залежність середнього діаметра жирових кульок від швидкості подачі вершків, жирності вершків та діаметру камери гомогенізації в місці найбільшого звуження. Представлено та проаналізовано залежність середнього діаметра жирових кульок від жирності вершків та ширини кільцевої щілини струминного гомогенізатора молока з роздільною подачею вершків. Представлено графік, що демонструє залежність потужності диспергатора від продуктивності експериментального зразку для експериментальних та теоретичних значень потужності приводу насосів подачі знежиреного молока та вершків і загальної потужності процесу. RU: В статье приведены результаты экспериментальных исследований процесса гомогенизации в струйном гомогенизаторе молока с раздельной подачей сливок щелевого типа. Определен и обоснован диапазон колебаний переменных факторов процесса. Установлена зависимость между средним диаметром жировых шариков после диспергирования, скоростью подачи обезжиренного молока и диаметром камеры гомогенизации в месте наибольшего сужения. Проведена обработка экспериментальных данных и построены графики, демонстрирующие зависимость среднего диаметра жировых шариков от скорости подачи сливок, жирности сливок и диаметра камеры гомогенизации в месте наибольшего сужения. Представлена и проанализирована зависимость среднего диаметра жировых шариков от жирности сливок и ширины кольцевой щели струйного гомогенизатора молока с раздельной подачей сливок. Представлен график, демонстрирующий зависимость мощности диспергатора от производительности экспериментального образца для экспериментальных и теоретических значений мощности привода насосов подачи обезжиренного молока и сливок, и общей мощности процесса. EN: Aiming to reduce the cost of a liter of milk in the process of its processing, experts come to the need to reduce energy costs for one of the most expensive processes of technology–homogenization. This conclusion is due to the fact that the energy costs for the most common in the dairy industry design of the valve milk homogenizer exceed 8 kW•h/t of the manufactured product. According to the results of long-term studies, a significant reduction in energy costs for dispersion can be achieved using designs based on creating a maximum difference between the rates of dispersion and dispersed phases of the product. For this purpose, on the basis of the Department of OPHV (TSATU) was developed the design of jet–slit homogenizer of milk, which provides the ability to supply the required amount of cream to skim milk, which flows through the chamber, reaches the place of greatest contraction, where normalization occurs. One of the tasks of experimental studies is to study the dependence of the average diameter of fat globules, which is the main indicator of quality on the parameters of the dispersion process. The experimental studies have allowed to establish the dependence of the average diameter of fat globules on the speed of skim milk in the place of the greatest narrowing of the homogenization chamber and the chamber diameter in the place of the greatest narrowing. In addition, during the studies it was possible to establish the nature of the dependence of the average size of fat globules after dispersion on the fat content of cream, cream feed rate, the width of the annular slit in the place of the greatest narrowing of the chamber of the jet–slit milk homogenizer. The experimental studies and subsequent processing of the data allowed to calculate the power costs used to drive the pumps of skim milk, cream and the total power of the dispersion process and to compare the obtained values with the dependencies obtained by the analytical way.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7038
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф. Ю. Ялпачика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Праці ТДАТУ 2019 Том 2-118-130.pdf691,55 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record   


Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.