Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4982
Название: Антиоксидантна активність печінки і серця гусей за різної Е-вітамінної забезпеченості: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. біол. наук: спец. 03.00.04 – «Біохімія»
Авторы: Пащенко, Юлія Петрівна
Пащенко, Юлия Петровна
Pashchenko, Yuliia
Ключевые слова: ліпопероксидація
прооксидантно-антиоксидантна рівновага
гіпо- і гіпероксія
постнатальна адаптація
антиоксидантна активність
Е-вітамінна забезпеченість
гуси
липопероксидация
прооксидантно-антиоксидантное равновесие
гипо- и гипероксия
постнатальная адаптация
антиоксидантная активность
Е-витаминная обеспеченность
lipid peroxidation
antioxidant-prooxidant balance
hypo- and hyperoxia
postnatal adaptation
antioxidant activity
E-vitamin supply
geese
Дата публикации: 2013
Краткий осмотр (реферат): UK: Дисертацію присвячено з’ясуванню основних закономірностей перебігу процесів ліпопероксидації і функціонування системи антиоксидантного захисту тканин печінки і серця гусей під час переходу від ембріонального до постнатального розвитку, за різної Е-вітамінної забезпеченості їх ембріонів. Встановлено, що в тканинах печінки, незважаючи на відсутність прямого зв’язку між умістом вітаміну Е та їхньою антиоксидантною активністю, існують достатньо потужні механізми регуляції пероксидного окиснення ліпідів, у реалізації яких опосередковано бере участь вітамін Е. Найбільший вплив комплексу досліджених показників на антиоксидантну активність тканин печінки встановлено за нормальної Е-вітамінної забезпеченості ембріонів. У гусенят з високим рівнем вітаміну Е спільний вплив досліджених показників на антиоксидантну активність печінки суттєво послаблюється. Прямий зв’язок між вихідною Е-вітамінною забезпеченістю ембріонів і антиоксидантною активністю встановлено для тканин серця гусей. Механізми цього впливу в значній мірі визначаються рівнем вітаміну Е. За низького вмісту вітаміну Е більш чутливими в серці є антиоксидантні ферменти, а за високого – низькомолекулярні антиоксиданти. Проте статус вітаміну Е, як головного тканинного антиоксиданту, для серця зберігається за різної Е-вітамінної забезпеченості. RU: Диссертация посвящена выяснению основных закономерностей протекания процессов липопероксидации и функционирования системы антиоксидантной защиты тканей печени и сердца гусей в период перехода от эмбрионального к постнатальному развитию, при различной Е-витаминной обеспеченности их эмбрионов. Установлено, что в тканях печени, несмотря на отсутствие прямой связи между содержанием витамина Е и их антиоксидантной активностью, существуют достаточно эффективные механизмы поддержки прооксидантно-антиоксидантного равновесия, в реализации которых косвенно участвует витамин Е. Наибольшее влияние комплекса исследованных показателей на антиоксидантную активность тканей печени установлено при нормальной Е-витаминной обеспеченности эмбрионов. У гусят с высоким уровнем витамина Е общее влияние исследованных показателей на антиоксидантную активность печени существенно ослабляется. Прямая связь между исходной Е-витаминной обеспеченностью эмбрионов и антиоксидантной активностью установлена для тканей сердца гусей. Механизмы этого влияния в значительной степени определяются уровнем витамина Е. При низком содержании витамина Е более изменчивы в сердце антиоксидантные ферменты, а при высоком – низкомолекулярные антиоксиданты. Однако статус витамина Е, как главного тканевого антиоксиданта, для сердца сохраняется при различной Е-витаминной обеспеченности. EN: Thesis is devoted to the basic laws of processes of lipid peroxidation and functioning of antioxidant system of liver tissues and heart geese during the transition from fetal to postnatal development at different E-vitamin supply their embryos. It was found that changes in the fatty acid composition of lipids in the liver and heart tissues of geese in the late embryonic period reduced their level of unsaturation: the liver – 22,6%, in the heart – by 30,0 %. Established that the specificity of functioning of antioxidant system of liver tissues is level certain growth during the experiment of the activity of antioxidant enzymes: superoxide dismutase – at 2,67 times, catalase – at 4,71 times, glutathione peroxidase – 3,60 times. In contrast to the liver, in heart tissues only glutathione peroxidase – activity increases throughout the experiment (8,4 times). Activation of superoxide dismutase and catalase in the heart of the limited with period of embryonic development. Ratio of antioxidant activity increased for the liver throughout the experiment, and for heart – in the second half of embryogenesis. This increase of antioxidant activity in liver tissues is mainly due to the activation of antioxidant enzymes, vitamin A and decreased unsaturation of fatty acids of lipids, but heart tissues – determined by superoxide dismutase and catalase activity and antioxidant effect of vitamin E. It is established that in liver tissues, despite the absence of a direct link between vitamin E and their antioxidant activity, there are enough powerful mechanisms of regulation of lipid peroxidation, in the implementation of which indirectly involved vitamin E. The results of the factor analysis demonstrated that the effect of the studied biochemical parameters on antioxidant status of liver tissue of geese comes in a number of "Protein - catalase - Vitamin A - glutathione peroxidase - unsaturation of fatty acids - superoxide dismutase – TBK- active products - Vitamin E - lipids - Content of fatty acids - β-carotene". Moreover, the first five of them to determine the level of 74,5% antioxidant activity. Decisive influence on the antioxidant status with protein and vitamin A and antioxidant enzymes catalase and glutathione peroxidase. The results of comparative factor analysis of indicators prooxidant - antioxidant balance in the liver of control and experimental groups of geese proved that the joint effect of the complex of investigated parameters on the antioxidant activity of the liver it is higher for the control group of geese. Rejection of E -vitamin supply goose embryos from the physiological level weakens the influence of the tested set of indicators on antioxidant status of liver tissue. Reducing the initial supply of Е-vitamin E supply of goose embryos twice contributes to a significant strengthening of the antioxidant α-tocopherol exposure in liver tissue. In geese with a high content of vitamin E, this effect decreases to a minimum level and status of vitamin E remains at the corresponding figure in the control group of geese. In geese high in vitamin E support the prooxidant-antioxidant balance in liver tissue occurs with minimal set of indicators and studied, including vitamin E. In embryos of the control group of geese the lowest level of consistency changes investigated parameters of the liver and the highest – in the second group of embryos. In all groups goslings postnatal adaptation was accompanied by a decrease in the consistency of the investigated parameters of liver, but this decrease was the largest in the experimental group of geese with low levels of vitamin E (43,8%) and the lowest - in the control group of geese (21,4%). The most stable level of consistency between indexes prooxidant-antioxidant balance in liver tissue observed in geese control group. The influence of the investigated biochemical parameters оn antioxidant status of tissues of heart of geese comes in a number of " superoxide dismutase – catalase – Vitamin E – lipids – TBK-active products – β-carotene – unsaturation of fatty acids – Vitamin A – glutathione peroxidase – content of fatty acids." Moreover, the evaluation of assessments of each factor in the antioxidant activity of these tissues, the first five of them 88,4% determine antioxidant activity, with a decisive impact on antioxidant status with antioxidant enzymes superoxide dismutase, catalase and vitamin E. In geese with high levels of vitamin E the joint influence of parameters on the antioxidant activity of the liver is significantly weakened. The direct connection between initial concentration of E-vitamin of embryos and antioxidant activity found for tissues of heart geese. The mechanisms of this effect is largely determined by the level of vitamin E. For embryos with the low content of vitamin E are more sensitive antioxidant enzymes of the heart, and with high – antioxidants with low molecular weight. However, the status of vitamin E as the main antioxidant for tissue of the heart is kept at different E-vitamin supply. The level of coordination studied indicators of heart goslings in the control group yields the corresponding figure of the liver. Reducing the Е-vitamin supply of embryos did not result in reduction of consistency studied a set of indicators in the tissues of the heart. However, increasing the Е-vitamin supply of embryos of geese contributed to raising the level of consistency of the investigated parameters in 1,8 times. Established stabilizing role of high initial E-vitamin supply of embryos of geese in the state of prooxidant-antioxidant balance in the tissues of the heart. It primarily affects more sustainable dynamic of coefficient antioxidant activity and content of secondary products of lipid peroxidation. Thus, despite the different mechanisms of action of vitamin E on antioxidant activity of liver tissue and heart, the deficit in the early stages of geese leads to a decrease adaptive capacity of these tissues. However, the high content of vitamin E has a positive effect only on the antioxidant activity of the heart tissue of geese.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4982
Располагается в коллекциях:Дисертації, автореферати дисертацій

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
14.pdf773,52 kBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть
Показать полное описание ресурса   


Google ScholarTM

Проверить


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.