ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ
АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ІМЕНІ ДМИТРА МОТОРНОГО
Tsatu logo DMYTRO MOTORNYI
TAVRIA STATE
AGROTECHNOLOGICAL UNIVERSITY
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4925
Title: Антиоксидантний статус гусей в умовах гіпо- і гіпероксії
Other Titles: Антиоксидантный статус гусей в условиях гипо- и гипероксии
Antioxidant status of geese under hypo-and hyperoxia
Authors: Данченко, Олена Олександрівна
Данченко, Елена Александровна
Danchenko, Olena
Здоровцева, Любов Миколаївна
Здоровцева, Любовь Николаевна
Zdorovtseva, Liubov
Пащенко, Юлія Петрівна
Пащенко, Юлия Петровна
Pashchenko, Yuliia
Keywords: пероксидне окиснення ліпідів
система антиоксидантного захисту
гіпо- і гіпероксія
постнатальна адаптація
рівень узгодженості
пероксидное окисление липидов
система антиоксидантной защиты
гипо- и гипероксия
постнатальная адаптация
уровень согласованности
lipid peroxidation
antioxidant defense system
hypo- and hyperoxia
postnatal adaptation
the level of consistency
Issue Date: 2011
Series/Report no.: Вісник Запорізького національного університету;№ 2 (С. 75-81)
Abstract: UK: Встановлено специфічність функціонування системи антиоксидантного захисту в морфологічно близьких м’язових тканинах гусей, що характеризуються різним рівнем споживання кисню в умовах гіпо- і гіпероксії під час переходу від ембріогенезу до постнатального періоду. Доведено, що характер функціонування системи антиоксидантного захисту м’язових тканин залежить від рівня споживання кисню цими тканинами. Серед досліджених м’язових тканин найбільшого негативного впливу в умовах гіпо- і гіпероксії зазнає міокард. Формування адаптивної відповіді на оксидативний стрес у серцевих м’язах відбувається за рахунок активізації глутатіонпероксидази та ресурсів вітаміну Е і B-каротину. Одночасно здатність міокарду до ліпопероксидації послаблюється шляхом зниження рівня ненасиченості жирних кислот. Апробовано новий підхід до оцінки стану прооксидантно-антиоксидантної рівноваги за рівнем узгодженості її показників. RU: Установлена специфичность функционирования системы антиоксидантной защиты в морфологически близких мышечных тканях гусей, характеризующихся различным уровнем потребления кислорода в условиях гипо- и гипероксии во время перехода от эмбриогенеза к постнатальному периоду. Показано, что характер функционирования системы антиоксидантной защиты мышечных тканей зависит от уровня потребления кислорода этими тканями. Наибольшее отрицательное влияние гипо- и гипероксия оказывает на миокард. Формирование адаптивного ответа на оксидативный стресс в сердечных мышцах происходит за счет активизации глутатионпероксидазы и ресурсов витаминов Е и B-каротина. Одновременно склонность миокарда к липопероксидации уменьшается путем снижения уровня ненасыщенности жирных кислот. Апробирован новый подход к оценке состояния прооксидантно-антиоксидантного равновесия по уровню согласованности его показателей. EN: Established the specificity o f the functioning of antioxidant-term protection in the morphologically similar muscle geese, char-forming different levels o f oxygen consumption under conditions o f hypo- and hyperon Roxie during the transition from embryogenesis to postnatal period. Show, but that the functioning of the antioxidant defense system we-muscular tissues depends on the level of oxygen consumption by these tissues. The greatest negative impact of hypo- and hyperoxia has on the myocardium. Formation o f an adaptive response to oxidative stress in cardiac muscle by activating glutathione and vitamins E and resource p-carotene. At the same time a tendency to attack lipoperok-sidtsii reduced decline in unsaturated fatty acids. Up robirovan new approach to assessing the state of prooxidant-antioxidant balance in terms of consistency of its performance
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4925
Appears in Collections:кафедра Харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6.pdf627,13 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record   


Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.