ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ
АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ІМЕНІ ДМИТРА МОТОРНОГО
Tsatu logo DMYTRO MOTORNYI
TAVRIA STATE
AGROTECHNOLOGICAL UNIVERSITY
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4924
Title: Механізми підтримки проксидантно-антиоксидантної рівноваги в тканинах печінки гусей в умовах гіпо- і гіпероксії
Other Titles: Механизмы поддержки прооксидантно-антиоксидантного равновесия в тканях печени гусей в условиях гипо- и гипероксии
Mechanisms of support prooxidant-antioxidant balance in the liver tissues of geese in hypo- and hyperoxia
Authors: Данченко, Олена Олександрівна
Данченко, Елена Александровна
Danchenko, Olena
Пащенко, Юлія Петрівна
Пащенко, Юлия Петровна
Pashchenko, Yuliia
Данченко, Н. М.
Здоровцева, Любов Миколаївна
Здоровцева, Любовь Николаевна
Zdorovtseva, Liubov
Keywords: ліпопероксидація
прооксидантно-антиоксидантна рівновага
активні форми оксигену
гіпо- і гіпероксія
ненасиченість жирних кислот
рівень узгодженості
липопероксидация
прооксидантно-антиоксидантное равновесие
активные формы оксигена
гипо- и гипероксия
ненасыщенность жирных кислот
уровень согласованности
lipids peroxidation
prooxidant- antioxidant balance
reactive oxygenation
hypo- and hyperoxia
unsaturated fatty acids
the level of consistency
Issue Date: 2012
Series/Report no.: Укр. біохім. журнал;№ 6 (С. 109-114)
Abstract: UK: Проаналізовано механізми підтримки прооксидантно-антиоксидантної рівноваги у тканинах печінки гусей в умовах гіпо- і гіпероксії під час переходу від ембріонального до постнатального розвитку. Доведено, що формування адаптивної відповіді за цих умов відбувається шляхом запуску механізмів, які, по-перше, активують синтез антиоксидантів протеїнової природи, по-друге, знижують ненасиченість жирних кислот ліпідів печінки, що суттєво підвищує їхню резистентність до активних форм оксигену і, по-третє, збільшують ефективність функціонування системи антиоксидантного захисту за рахунок підвищення узгодженості дії її компонентів. RU: Проанализированы механизмы поддержки прооксидантно-антиоксидантного равновесия в тканях печени гусей в условиях гипо- и гипероксии при переходе от эмбрионального к постнатальному развитию. Доказано, что формирование адаптивного ответа в этих условиях происходит путем запуска механизмов, которые, во-первых, активизируют синтез анти-оксидантов протеиновой природы, во-вторых, снижают ненасыщенность жирных кислот липидов печени, что существенно повышает их устойчивость к активным формам оксигена и, в-третьих, увеличивают эффективность функционирования системы антиоксидантной защиты за счет повышения уровня согласованности действия ее компонентов. EN: The mechanisms of support of the prooxidantantioxidant balance in the liver tissues of geese in hypo- and hyperoxia during the transition from embryonic to postnatal development. It is proved that the formation of adaptive response to these conditions by running the neuro-humoral mechanisms that are, first, to stimulate the synthesis of antioxidants of protein nature, and secondly, to reduce the unsaturation of fatty acids in the lipids of the liver, which greatly increases their resistance to the active forms of oxygenation and thirdly, to increase the efficiency of the antioxidant defense system by improving the consistency of its components performance.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4924
Appears in Collections:кафедра Харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
7.pdf459,37 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record   


Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.