Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4377
Title: Вплив абіотичних факторів на інтенсивність дихання плодових овочів впродовж зберігання
Other Titles: Влияние абиотических факторов на интенсивность дыхания плодовых овощей в течение хранения
Influence of abiotic factors on the intensity of breathing of fruit vegetables during storage
Authors: Прісс, Олеся Петрівна
Присс, Олеся Петровна
Priss, Оlesia
Євлаш, В. В.
Евлаш, В. В.
Evlash, V.
Жукова, Валентина Федорівна
Жукова, Валентина Федоровна
Zhukova, Valentina
Кюрчев, Сергій Володимирович
Кюрчев, Сергей Владимирович
Kiurchev, Serhii
Верхоланцева, Валентина Олександрівна
Верхоланцева, Валентина Александровна
Verkholantseva, Valentina
Калугіна, І. М.
Калугина, И. Н.
Kalugina, I.
Колесніченко, С. Л.
Колесниченко, С. Л.
Kolesnichenko, S.
Салавелис, А. Д.
Салавелис, А. Д.
Salavelys, A.
Золовська, О. В.
Золовская, О. В.
Zolovska, О.
Бандуренко, Г. М.
Бандуренко, Г. Н.
Bandurenko, G.
Keywords: зберігання
овочі
теплова обробка
антиоксиданти
інтенсивність дихання
абіотичні фактори
кореляція
хранение
овощи
тепловая обработка
антиоксиданты
интенсивность дыхания
абиотические факторы
корреляция
storage
vegetables
heat treatment
аntioxidants
Intensity of the shock
correlation
Issue Date: 2017
Series/Report no.: Восточно-Европейский журнал передовых технологий;№ 6
Abstract: UK: Встановлена суттєва варіативність респіраторного метаболізму за роками досліджень у огірків, кабачків і перцю; у томатів вона найнижча. Для всіх овочів, незалежно від специфіки сорту, виявлена позитивна кореляція між інтенсивністю дихання та сумою активних температур періоду вегетації. Встановлено зворотний зв'язок між дихальною активністю та кількістю опадів впродовж вегетації. Показано, що овочі після теплової обробки антиоксидантами відрізняються уповільненням дихання впродовж зберігання RU: Установлена существенная вариативность респираторного метаболизма по годам исследований у огурцов, кабачков и перца, у томатов она самая низкая. Для всех овощей, независимо от специфики сорта, выявлена положительная корреляция между интенсивностью дыхания и суммой активных температур периода вегетации. Установлена обратная связь между дыхательной активностью и количеством осадков вo время вегетации. Показано, что овощи после тепловой обработки антиоксидантами отличаются замедлением дыхания при хранении. EN: An essential the variability of respiratory metabolism by years of research in cucumbers, courgettes and pepper, in tomatoes it is the lowest. For all vegetables, regardless of the specific character of the variety, a positive correlation between the intensity of respiration and the sum of the active temperatures of the growing season. Established feedback between respiratory activity and the amount of precipitation during vegetation. Shown, that Vegetables after heat treatment with antioxidants are characterized by a slowing of breathing during storage.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4377
Appears in Collections:кафедра Харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10.pdf1,02 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record   


Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.