Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3865
Title: Заморожування і дефростація плодоовочевої продукції під тиском
Authors: Ялпачик, Владимир Федорович
Ялпачик, Володимир Федорович
Yalpachyk, Volodymyr
Keywords: заморожування;напруга;гідростатичний тиск;осмотичний тиск;дефростація;температура;коефіцієнт теплопровідності;клітка плодів;freezing;tension;hydrostatical pressure;osmotic pressure;defrosting;temperature;coefficient of heat conductivity;cage of garden-stuffs
Issue Date: 2008
Series/Report no.: Вісник Львівського національного аграрного університету;№ 12, т. 1
Abstract: UK: На прикладі ягід винограду розглянутий процес, що відбувається усередині клітки. Рішення задачі Ляме показала, що напруга при заморожуванні для всіх точок стінок ягоди винограду розтягується і змінюється по гіперболічному закону. З метою зменшення найбільших розтягуючих напруг необхідно навантажити циліндрову оболонку зовнішнім тиском, рівним гідростатичному тиску в клітці. Проведені дослідження показали, що заморожування і дефростацію слідує проводити при тиску для баклажан – 0,03 МПа, кукурудза – 0,045 МПа, перцю – 0,067 МПа, винограду – 0,07 МПа. EN: On the example of berries of vine the considered process, that takes place into a cage. Decision of task Lyame showed that tension at freezing for all points of walls of berry of vine stretched and changes on a hyperbolical law. With the purpose of reduction of most stretching tensions it is necessary to load a cylinder shell by external pressure even to hydrostatical pressure in a cage. The conducted researches showed that freezing and defrosting follows to conduct at pressure for aubergine – 0,03 MПа, corn – 0,045 MПа, pepper – 0,067 MПа, vine – 0,07 MПа.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3865
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.