Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3865
Title: | Заморожування і дефростація плодоовочевої продукції під тиском |
Authors: | Ялпачик, Владимир Федорович Ялпачик, Володимир Федорович Yalpachyk, Volodymyr |
Keywords: | заморожування;напруга;гідростатичний тиск;осмотичний тиск;дефростація;температура;коефіцієнт теплопровідності;клітка плодів;freezing;tension;hydrostatical pressure;osmotic pressure;defrosting;temperature;coefficient of heat conductivity;cage of garden-stuffs |
Issue Date: | 2008 |
Series/Report no.: | Вісник Львівського національного аграрного університету;№ 12, т. 1 |
Abstract: | UK: На прикладі ягід винограду розглянутий процес, що відбувається усередині клітки. Рішення задачі Ляме показала, що напруга при заморожуванні для всіх точок стінок ягоди винограду розтягується і змінюється по гіперболічному закону. З метою зменшення найбільших розтягуючих напруг необхідно навантажити циліндрову оболонку зовнішнім тиском, рівним гідростатичному тиску в клітці. Проведені дослідження показали, що заморожування і дефростацію слідує проводити при тиску для баклажан – 0,03 МПа, кукурудза – 0,045 МПа, перцю – 0,067 МПа, винограду – 0,07 МПа. EN: On the example of berries of vine the considered process, that takes place into a cage. Decision of task Lyame showed that tension at freezing for all points of walls of berry of vine stretched and changes on a hyperbolical law. With the purpose of reduction of most stretching tensions it is necessary to load a cylinder shell by external pressure even to hydrostatical pressure in a cage. The conducted researches showed that freezing and defrosting follows to conduct at pressure for aubergine – 0,03 MПа, corn – 0,045 MПа, pepper – 0,067 MПа, vine – 0,07 MПа. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3865 |
Appears in Collections: | кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
5. Заморожування і дефростація плодоовочевої продукції під тиском.pdf | 427.23 kB | Adobe PDF | View/Open |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.