Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3783
Title: Кратність гомогенізації молока
Authors: Самойчук, К. О.
Keywords: гомогенізація молока;розміри жирових кульок;енерговитрати;диспергування;емульсії;критерій Лапласа;ефективність;тиск гомогенізації
Issue Date: 2017
Publisher: РВВ ВНАУ
Series/Report no.: Інноваційні технології виробництва та переробки тваринницької продукції : матеріали міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (Вінниця, 12 грудня 2017 р.);
Abstract: Гомогенізація молока – це нормативна технологічна операція для більшості молочних продуктів, мета якої зменшити розміри жирових кульок і рівномірно розподілити їх у об'ємі молочної плазми. Для гомогенізації актуальною проблемою є високі енерговитрати, які сягають 8 кВт·год/т для клапанних гомогенізаторів. Одним з перспективних шляхів зменшення енерговитрат процесу диспергування молочного жиру є оптимізація кратності обробки – кількості проходжень одного об'єму емульсії крізь робочі органи машини. Серійно випускаються двоступінчасті головки клапанних гомогенізаторів, які дозволяють знизити питомі енерговитрати процесу на 15- 20%. При цьому тиск на другій ступені гомогенізації менше першої. Механізм зменшення енерговитрат при багатоступінчастій гомогенізації пояснюється по-перше підвищенням часу впливу гідродинамічних факторів руйнування, по-друге охопленням більшої частини жирових кульок руйнуючих її факторів.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3783
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
120.Кратність гомогенізації молока.pdf152.48 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.