Кратність гомогенізації молока
Вантажиться...
Дата
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
РВВ ВНАУ
Анотація
Гомогенізація молока – це нормативна технологічна операція для більшості молочних продуктів, мета якої зменшити розміри жирових кульок і рівномірно розподілити їх у об'ємі молочної плазми. Для гомогенізації актуальною проблемою є високі енерговитрати, які сягають 8 кВт·год/т для клапанних гомогенізаторів. Одним з перспективних шляхів зменшення енерговитрат процесу диспергування молочного жиру є оптимізація кратності обробки – кількості проходжень одного об'єму емульсії крізь робочі органи машини. Серійно випускаються двоступінчасті головки клапанних гомогенізаторів, які дозволяють знизити питомі енерговитрати процесу на 15- 20%. При цьому тиск на другій ступені гомогенізації менше першої. Механізм зменшення енерговитрат при багатоступінчастій гомогенізації пояснюється по-перше підвищенням часу впливу гідродинамічних факторів руйнування, по-друге охопленням більшої частини жирових кульок руйнуючих її факторів.