Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3783
Title: | Кратність гомогенізації молока |
Authors: | Самойчук, К. О. |
Keywords: | гомогенізація молока;розміри жирових кульок;енерговитрати;диспергування;емульсії;критерій Лапласа;ефективність;тиск гомогенізації |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | РВВ ВНАУ |
Series/Report no.: | Інноваційні технології виробництва та переробки тваринницької продукції : матеріали міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (Вінниця, 12 грудня 2017 р.); |
Abstract: | Гомогенізація молока – це нормативна технологічна операція для більшості молочних продуктів, мета якої зменшити розміри жирових кульок і рівномірно розподілити їх у об'ємі молочної плазми. Для гомогенізації актуальною проблемою є високі енерговитрати, які сягають 8 кВт·год/т для клапанних гомогенізаторів. Одним з перспективних шляхів зменшення енерговитрат процесу диспергування молочного жиру є оптимізація кратності обробки – кількості проходжень одного об'єму емульсії крізь робочі органи машини. Серійно випускаються двоступінчасті головки клапанних гомогенізаторів, які дозволяють знизити питомі енерговитрати процесу на 15- 20%. При цьому тиск на другій ступені гомогенізації менше першої. Механізм зменшення енерговитрат при багатоступінчастій гомогенізації пояснюється по-перше підвищенням часу впливу гідродинамічних факторів руйнування, по-друге охопленням більшої частини жирових кульок руйнуючих її факторів. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3783 |
Appears in Collections: | кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
120.Кратність гомогенізації молока.pdf | 152.48 kB | Adobe PDF | View/Open |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.