Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3746
Title: Ефективність гомогенізації молока у пульсаційному гомогенізаторі
Other Titles: Эффективность гомогенизации молока в пульсационном гомогенизаторе
Homogenization efficiency of milk in pulsation homogenizer
Authors: Дейниченко, Г. В.
Самойчук, К. О.
Левченко, Л. В.
Deinychenko, G. V.
Samoichuk, K. O.
Levchenko, L. V.
Keywords: гомогенізація;пульсаційний апарат;вібрація;диспергування;молочна емульсія;ефективність;показники;режими;гомогенизация;пульсационный аппарат;вибрация;диспергирование;молочная эмульсия;эффективность;показатели;режимы;homogenization;milk emulsion;pulsation machine;vibration;dispersion;efficiency;indexes;modes
Issue Date: 2017
Publisher: ВНАУ
Series/Report no.: Вібрації в техніці та технологіях;№ 1 (84)
Abstract: UK: Для знаходження оптимальних параметрів пульсаційного гомогенізатора молока введено показник ефективності гомогенізації, який враховує дисперсність емульсії після обробки та питомі енерговитрати процесу. На основі аналітичних залежностей, отриманих для визначення середніх розмірів дисперсної фази молочної емульсії та потужності пульсаційного гомогенізатора проведені теоретичні дослідження показника ефективності гомогенізації. Вони дали змогу визначити раціональні конструктивно-кінематичні та технологічні фактори пульсаційного апарата: частоту та амплітуду коливань поршня, його масо-розмірні показники і коефіцієнт живого перетину отворів поршня та продуктивністьі гомогенізатора для підвищення ступеня диспергування та зниження витрат енергії. Побудовані графіки залежності показника ефективності гомогенізації від коефіцієнта живого перетину поршня, частоти та амплітуди коливань поршня. Надані рекомендації для ефективного підвищення ступеня дисперсності молочної емульсії при мінімальному зростанні витрат енергії на процес пульсаційної гомогенізації. RU: Для определения оптимальных параметров пульсационного гомогенизатора молока введен показатель эффективности гомогенизации, который учитывает дисперсность эмульсии после обработки и удельные энергозатраты процесса. На основе аналитических зависимостей, полученных для определения средних размеров дисперсной фазы молочной эмульсии и мощности пульсационного гомогенизатора проведены теоретические исследования показателя эффективности гомогенизации. Они дали возможность определить рациональные конструктивно- кинематические и технологические факторы пульсационного аппарата: частоту и амплитуду колебаний поршня, его массо-размерные показатели и коэффициент живого сечения отверстий поршня и производительность гомогенизатора для повышения степени диспергирования и снижения расходов энергии. Построены графики зависимостей показателя эффективности гомогенизации от коэффициента живого сечения и частоты и амплитуды колебаний поршня. Предоставлены рекомендации для эффективного повышения степени дисперсности молочной эмульсии при минимальном росте расходов энергии на процесс пульсационной гомогенизации. EN: To determine the optimal parameters of pulsation homogenizer of milk the index of efficiency of homogenization was introduced, which takes into account dispersion emulsions after processing and specific energy consumption of the process. Theoretical researches of homogenization efficiency index are conducted on the basis of analytical dependences, got for determination of the average sizes of dispersible phase of milk emulsion and power of pulsation homogenizer. They enabled to define the rational structural-kinematic and technological factors of the pulsation machine: frequency and amplitude of the piston vibrations, its massdimensional indexes and coefficient of the flow section of the piston openings and productivity of the homogenizer to increase the degree of dispersion and decrease the energy consumption. The diagrams are made to show the dependences of the homogenization efficiency index on the coefficient of flow section and frequency and amplitude of piston vibrations. We recommend how to increase effectively milk emulsion dispersion degree at the minimum increase of energy consumption on the pulsation homogenization process.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3746
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.