ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ
АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ІМЕНІ ДМИТРА МОТОРНОГО
Tsatu logo DMYTRO MOTORNYI
TAVRIA STATE
AGROTECHNOLOGICAL UNIVERSITY
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3660
Title: Моделирование процесса струйной гомогенизации молока с раздельной подачей сливок
Other Titles: Modelling of jet – mixing milk homogenization with separate cream feed
Authors: Самойчук, К. О.
Ковалев, А. А.
Бездитный, А. А.
Samoichuk, К.
Kovalyov, Oleksandr
Bezditnyі, A.
Keywords: молоко;гомогенизация;струйный гомогенизатор;моделирование;эффективность;мilk;homogenization;jet-mixing homogenizer;simulation;velocity;efficiency
Issue Date: 2015
Series/Report no.: Вестник Могилёвского государственного университета продовольствия;№ 2 (19)
Abstract: UK: Работа посвящена компьютерному моделированию процесса струйной гомогенизации молока с раздельной подачей сливок в компьютерной программе конечно-элементного анализа ANSYS. Исследовалось влияния давления обезжиренного молока в центральном канале, диаметра центрального канала в месте наибольшего сужения потока и диаметра канала подачи жировой фазы на поля скоростей молочной эмульсии. Определено влияние этих параметров на степень диспергирования. Получены формулы для определения координаты области локализации максимальной скорости эмульсии для получения наивысшей степени гомогенизации. Получены формулы для определения среднего диаметра жировых шариков и удельных энергозатрат исследуемого гомогенизатора. Полученные данные дают более ясное представление о процессе струйной гомогенизации молока с раздельной подачей сливок и позволяют сократить объём экспериментальных исследований. EN: The work is devoted to the computer simulation of jet-mixing milk homogenization with the separate cream feed in ANSYS simulation software. We researched influence of pressure of skim milk in the central channel, diameter of central channel in the area of the most narrowing of stream and diameter of fatty phase feed channel on the velocity fields of milk emulsion. Influence of these parameters on the degree of dispersing has been defined. Formulas are got to determine coordinates of localization area of the maximum velocity of the emulsion in order to obtain the highest homogenization degree. Formulas are got to determine the medium diameter of fat globules and specific power inputs of the investigated homogenizer. Obtained data gives more clear idea about the process of jet-mixing milk homogenization with the separate cream feed and allow decreasing experimental researches.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3660
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.