Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3515
Title: | Substantiaton of selecting the method of pre-cooling of fruits |
Authors: | Сердюк, Марина Єгорівна Сердюк, Марина Егоровна Stepanenko, Dmytro Степаненко, Дмитро Сергійович Степаненко, Дмитрий Сергеевич Bayberova, Svitlana Байбєрова, Світлана Сергіївна Байберова, Светлана Сергеевна Gaprindashvili, Nona Гапріндашвілі, Нона Арчилівна Гаприндашвили, Нона Арчиловна Kulik, Alina Кулик, Аліна Степанівна |
Scientific director: | Serdyuk, Maryna Кулик, Алина Степановна |
Keywords: | предварительное охлаждение;антиоксиданты;гидрохлаждение;интен- сивность дыхания;тепловыделение плодов;потери массы;попереднє охолодження;гідроохолодження;інтенсивність дихання;тепловиділення плодів;втрати маси |
Issue Date: | 2016 |
Series/Report no.: | Eastern-European Journal of Enterprise Technologies;№. 11 (82) |
Abstract: | En: The relevance of the research in this direction is due to the lack of information on the impact of different ways and modes of pre-cooling on the kinetics of main physical and physiological processes that occur in fruit raw materials and are accompanied by deterioration of their quality and biological value. Uk: Встановлено, що комбінований спосіб попереднього охолодження плодів відрізнявся висо- кою константою швидкості зниження інтенсивності дихання та тепловиділення і низькими втратами маси. Їх кількісне значення варіювало в межах від 0,005 % до 0,014 % залежно від виду плодів. Отримані результати дають змогу рекомендувати даний спосіб попереднього охолодження плодів для використання у виробничих умовах. Ru:Установлено, что комбинированный способ предварительного охлаждения плодов отличался высокой константой скорости снижения интенсивности дыхания и тепловыделения и низкими потерями массы. Их количественное значение варьировало в пределах от 0,005 % до 0,014 % в зависимости от вида плодов. Полученные результаты позволяют рекомендовать данный способ предварительного охлаждения плодов для использования в производственных условиях. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3515 |
Appears in Collections: | кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.