ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ
АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ІМЕНІ ДМИТРА МОТОРНОГО
Tsatu logo DMYTRO MOTORNYI
TAVRIA STATE
AGROTECHNOLOGICAL UNIVERSITY
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3472
Title: Властивості гички цукрового буряка при її збиранні
Other Titles: Свойства ботвы сахарной свеклы при ее уборке
Properties of the sugar beet tops during the harvest
Authors: Калетнік, Г. М.
Kaletnik, H.
Булгаков, Володимир Михайлович
Булгаков, Владимир Михайлович
Bulgakov, Volodymyr
Адамчук, В. В.
Adamchuk, V.
Борис, М. М.
Boris, M.
Ігнатьєв, Євген Ігорович
Игнатьев, Евгений Игоревич
Ihnatiev, Yevhen
Keywords: цукровий буряк
коренеплід
головка
гичка
відділення гички
будова гички
будова коренеплоду
корнеплод
головка корнеплода
ботва
отделение ботвы
строение ботвы
строение корнеплода
sugar beet
head of the root
sugar beet tops
structure
properties
harvesting
hardness
Issue Date: 2016
Series/Report no.: Техніка, енергетика, транспорт АПК: всеукраїнський науково-технічний журнал;Вип. 3 (95)
Abstract: UK: Розробка нових високоефективних робочих органів для відділення гички для зниження втрат цукроносної маси й підвищення робочої швидкості машин для відділення гички є актуальним науковим і виробничим завданням. Всі способи зрізу ґрунтуються на різниці в розміщенні гички й коренеплоду щодо поверхні ґрунту і їхньому відносному розміщенні. Відділення залишків гички після зрізу шляхом динамічного впливу очисних елементів на головку коренеплоду ґрунтується на різній міцності головки й гички. Метою дослідження є пошук оптимального способу механічного впливу на гичку для підвищення якості процесу її відділення. Для дослідження форми й будова черешка, а також пучка черешків була використана фотозйомка з накладенням координатної сітки. Для визначення твердості окремих зон використаний спеціально розроблений твердомір. Ударний вплив на головку коренеплоду проводилося за допомогою спеціальної лабораторної установки. У результаті дослідження вивчено будову, форму й міцність різних зон головки коренеплоду й гички з метою вивчення можливостей механічного руйнування гички з наступним відділенням її від головки. Показано неможливість відділення гички від головки коренеплоду за різницею твердості різних її зон. Визначено, що поліпшення процесу можливе при значному збільшенні кількості менш інтенсивних взаємодій або, навпаки, за рахунок зменшення кількості взаємодій при збільшенні їхньої інтенсивності при використанні додаткових пристроїв. RU: Разработка новых высокоэффективных рабочих органов для отделения ботвы для снижения потерь сахароносной массы и повышения рабочей скорости машин для отделения ботвы является актуальным научным и производственным заданием. Все способы среза основываются на разнице в размещении ботвы и корнеплода относительно поверхности почвы и их относительном размещении. Отделение остатков ботвы после среза путем динамического воздействия очистных элементов на головку корнеплода основывается на различной прочности головки и ботвы. Целью исследования является оптимальный способ механического воздействия на ботву для повышения качества процесса ее отделения. Для исследования формы и строение черенка, а также пучка черенков была использована фотосъемка с наложением координатных сеток. Для определения твердости отдельных зон использован специально разработанный твердомер. Ударное взаимодействие на головку корнеплода производилось с помощью специальной лабораторной установки. В результате исследования получены строение, форма и прочность различных зон головки корнеплода и ботвы с целью изучения возможностей механического разрушения ботвы и последующим отделением от головки. Показана невозможность отделения ботвы от головки корнеплода за разностью твердости различных ее зон. Определено, что улучшение процесса возможно при значительном увеличении количества менее интенсивных взаимодействий или, наоборот, за счет уменьшения количества взаимодействий при увеличении их интенсивности при использовании дополнительных устройств. EN: Among the urgent scientific and production task belongs the development of the new high effective working mechanisms for the separation of the sugar beet leaves from the sugar beet root allowing to decrease the losses of the sugar containing part of the sugar beet root and increase the forward speed of the sugar beet topper. All methods of sugar beet tops separation from the roots are based on the difference in the placement tops and root crops relative to the soil surface and their relative placement. Separation of tops residues after cutting is based on the various strength of sugar beet heads and leaves. The aim of the study is to determine the optimal method of mechanical impact on the beet tops in order to improve the quality of its harvest process. To study the form and structure of the sugar beet stalks there was used cuttings used photo-shoot overlaid by coordinate grids. For determine the hardness of various zones was used specially designed hardness tester. Impact action on the root crops head was investigated by a special laboratory facility. As a result of experimental studies there were obtained a new data characterizing the structure, shape and strength of the various zones of the root crops head and leaves with the aim to study the possibilities of effective mechanical destruction of leaves and subsequent separation of them from the head. There was confirmed the impossibility of separating of the leaves from heads on the sugar beet root by the method based on the difference of its various hardness zones. Process improvement is possible when there is used a significant increase of the number of less intensive interactions, or by reducing the number of interactions with an increase of their intensity.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3472
Appears in Collections:кафедра Машиновикористання в землеробстві

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
39-3273.pdf627,21 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record   


Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.