Окисний стрес і антиоксидантна система захисту плодів яблуні

Вантажиться...
Ескіз

Дата

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

ORCID

Видавець

Одес. нац. акад. харчових техн.

Анотація

Дослідження присвячено вивченню закономірностей функціонування антиоксидантної захисної системи і встановленню визначального чинника у розвитку стрес-толерантності плодів яблуні. Об’єктами досліджень обрано плоди яблуні чотирьох сортів: Айдаред, ГолденДелішес, Ренет Симиренка, Флоріна. Встановлено, що під дією стресових погодних чинників у плодах яблуні розвивається окисний стрес, про що свідчить значне зростання вмісту малонового діальдегіду. Основним стресовим погодним чинником в умовах Південної степової підзони України є середньорічна сума активних температур. Адаптивною відповіддю плодів є стимуляція антиоксидантної захисної системи, яка проявляється в підвищенні ендогенного рівня фенольних речовин, цукрів і активності супероксиддисмутази і пероксидази. Розраховані вектори пріоритетів свідчать, що при окисному стресі домінуюча роль у захисній відповіді плодів яблуні сортів Ренет Симиренка та Голден Делішес належить фенольним речовинам. В яблуках сортів Флоріна і Айдаред визначальною є дія антиоксидантних ферментів супероксиддисмутази і пероксидази.

Опис

Ключові слова

Бібліографічний опис

DOI

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By