Окисний стрес і антиоксидантна система захисту плодів яблуні
Вантажиться...
Файли
Дата
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
Одес. нац. акад. харчових техн.
Анотація
Дослідження присвячено вивченню закономірностей функціонування антиоксидантної захисної
системи і встановленню визначального чинника у розвитку стрес-толерантності плодів яблуні. Об’єктами досліджень
обрано плоди яблуні чотирьох сортів: Айдаред, ГолденДелішес, Ренет Симиренка, Флоріна. Встановлено, що під дією
стресових погодних чинників у плодах яблуні розвивається окисний стрес, про що свідчить значне зростання вмісту
малонового діальдегіду. Основним стресовим погодним чинником в умовах Південної степової підзони України є
середньорічна сума активних температур. Адаптивною відповіддю плодів є стимуляція антиоксидантної захисної
системи, яка проявляється в підвищенні ендогенного рівня фенольних речовин, цукрів і активності
супероксиддисмутази і пероксидази. Розраховані вектори пріоритетів свідчать, що при окисному стресі домінуюча
роль у захисній відповіді плодів яблуні сортів Ренет Симиренка та Голден Делішес належить фенольним речовинам. В
яблуках сортів Флоріна і Айдаред визначальною є дія антиоксидантних ферментів супероксиддисмутази і пероксидази.