Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/19606
Title: Використання штучного інтелекту в закладах ресторанного господарства
Other Titles: Use of artificial intelligence in restaurant establishments
Authors: Семко, Тетяна Василівна
Semko, Tetiana
Пахомська, Олена Василівна
Pahomska, Olena
Keywords: штучний інтелект;ресторан;роботи;кіоски;artificial intelligence;restaurant;robots;kiosks
Issue Date: 2025
Publisher: Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Семко Т. В., Пахомська О. В. Використання штучного інтелекту в закладах ресторанного господарства // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету: наукове фахове видання. Технічні науки / ТДАТУ; гол. ред. д.т.н., проф. В. М. Кюрчев. Запоріжжя: Видавничий дім «Гельветика». 2025. Вип. 25, т. 1. С. 141-146. DOI: 10.32782/2078-0877-2025-25-1-17
Abstract: UA: У статті досліджено, що ресторанна індустрія України стрімко розвивається, і штучний інте-лект відіграє дедалі більш важливу роль у покращенні операцій, досвіду клієнтів і загальної ефективності. Інструменти штучного інтелекту змінюють роботу ресторанів на сучасному конкурентному ринку, починаю-чи з оптимізації кухонних процесів і завершуючи персоналізацією взаємодії з клієнтами.Запровадження штучного інтелекту в ресторанному бізнесі відкриває нові перспективи для її розвитку, робить галузь більш конкурентоспроможною та гнучкою в умовах ринкового середовища. Використання штучного інтелекту значно сприяє покращенню комунікації з відвідувачами ресторану. Чатботи та віртуальні асистенти, оснащені штучним інтелектом, здатні відповідати на запити гостей закладу в режимі реального часу, надаючи інформацію про послуги, допомагаючи з бронюванням або вирішенням інших питань. Така співпраця забезпечує високий рівень обслуговування, що підвищує задоволеність клієн-тів і покращує їхній досвід. /// EN: The article explores that Ukraine’s restaurant industry is rapidly evolving, and artificial intelligence is playing an increasingly important role in improving operations, customer experience, and overall efficiency. Artificial intelligence tools are changing the way restaurants work in today's competitive market, from optimizing kitchen processes to personalizing interactions with customers.Artificial intelligence is interpreted as a system capable of perceiving its environment and applying measures to maximize the chances of successfully achieving its tasks, as well as interpreting and analyzing data in such a way that it learns and adapts as it evolves.The introduction of artificial intelligence in the restaurant business opens up new prospects for its development, makes the industry more competitive and flexible in the market environment.The use of artificial intelligence significantly improves communication with restaurant visitors. Chatbots and virtual assistants, equipped with artificial intelligence, are able to respond to the requests of guests of the establishment in real time, providing information about services, helping with reservations or solving other issues.Such cooperation ensures a high level of service, which increases customer satisfaction and improves their experience.As the restaurant industry continues to evolve, the average restaurateur must adapt to meet changing customer expectations. AI tools provide a competitive advantage by enhancing the dining experience, simplifying the ordering process and improving customer satisfaction.AI-based systems can handle a wide range of restaurant operations with increased precision and efficiency, from managing busy dining rooms to reducing food waste.By leveraging these AI technologies, restaurant operators can focus on what really matters – offering exceptional food and service while building a thriving restaurant business in today’s dynamic marketplace.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/19606
DOI: 10.32782/2078-0877-2025-25-1-17
UDC: 004.8:640.43(045)
Appears in Collections:Публікації авторів, сторонніх університету

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
USE OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE IN RESTAURANT.pdf431.6 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.