Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/19511
Title: | Удосконалення технології зберігання спаржі з використанням комбінованого біополімерного покриття : дис.. доктора філософії |
Other Titles: | спец. 181 Харчові технології; 18 Виробництво та технології |
Authors: | Булгаков, Павло Олександрович Bulhakov, Pavlo |
Scientific director: | Прісс, Олеся Петрівна |
Keywords: | спаржа (аспарагус) та її зберігання;біополімерні покриття;хітозан;антиоксиданти;рутин;біологічна цінність;збагачення харчових продуктів |
Issue Date: | 2025 |
Publisher: | Запоріжжя: ТДАТУ |
Citation: | Булгаков П. О. Удосконалення технології зберігання спаржі з використанням комбінованого біополімерного покриття : дис.. доктора філософії; спец. 181 Харчові технології; 18 Виробництво та технології / Павло Олександрович Булгаков; наук. кер. О. П. Прісс ; ТДАТУ. Запоріжжя: ТДАТУ, 2025. 201 с. |
Abstract: | Дисертаційна робота присвячена актуальним питанням збереженості пагонів спаржі у холодильних камерах за попередньої обробки комбінованими біополімерними покриттями, а також питанням використання відходів товарної обробки спаржі для збагачення харчових продуктів. Перший етап досліджень був спрямований на пошук та вивчення наукової літератури щодо особливостей культури, існуючих технологій зберігання спаржі та використання біополімерних покриттів. Проведено аналіз факторів, які впливають на якість вирощеної продукції, вивчено вплив методів фізичної та хімічної обробки спаржі на тривалість її зберігання, товарні показники та харчову цінність, проаналізовано наявні дані щодо попередньої обробки пагонів спаржі біополімерними препаратами. На основі систематизованої інформації було визначено актуальні напрямки досліджень, сформульовано мету та завдання досліджень, обрано способи зберігання та обробки продукції. Спаржа є високоцінною і перспективною овочевою культурою. Разом з тим, вона надзвичайно швидко втрачає товарну якість за рахунок високого рівня метаболізму у пагонах, що сприяє значним втратам продукції під час її обробки та зберігання. Метою дисертаційної роботи було подовження термінів зберігання спаржі та стабілізація її якісних показників та скорочення втрат і відходів шляхом застосування комбінованого біополімерного покриття антиоксидантної дії. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/19511 |
UDC: | УДК [664.8/.9+635.3]:678.048 |
Appears in Collections: | Дисертації, автореферати дисертацій |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Bulhakov Pavlo_dis_2025.pdf | 4.34 MB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.