Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/19278
Title: Моделювання технологічних процесів харчових виробництв засобами СКМ Matlab як інструмент підвищення якості освіти та виробництва
Authors: Одновол, Дмитро Геннадійович
Odnovol, Dmytro
Keywords: математичне моделювання;харчова промисловість;Matlab;технологічні процеси;комп’ютерне моделювання;оптимізація;симуляція;mathematical modeling;food industry;technological processes;computer simulation;optimization;simulation
Issue Date: 2025
Publisher: Запоріжжя : ТДАТУ
Citation: Одновол Д. Г. Моделювання технологічних процесів харчових виробництв засобами СКМ Matlab як інструмент підвищення якості освіти та виробництва // Розвиток сучасної науки та освіти : реалії, проблеми якості, інновації: матеріали VІ Міжнародної наук.-практ. інтернет-конф. (м. Запоріжжя, 28-30 травня 2025 р.) / [ред.колегія: С. В. Кюрчев, В. О. Радкевич, В. М. Кюрчев та ін.]. Запоріжжя : ТДАТУ, 2025. С. 167-178
Abstract: UA: У статті розглянуто можливості математичного моделювання технологічних процесів у харчовій промисловості із застосуванням програмного середовища Matlab. Проаналізовано складність харчових виробництв як об'єктів моделювання, обґрунтовано доцільність використання системного підходу до аналізу та оптимізації технологічних процесів. Наведено порівняння Matlab з іншими середовищами комп’ютерного моделювання та обґрунтовано його переваги у контексті харчової інженерії. Представлено приклади застосування Matlab у наукових дослідженнях і навчальному процесі. Проаналізовано сучасні публікації вітчизняних та зарубіжних авторів, що підтверджує актуальність використання цього інструменту для моделювання, оптимізації й автоматизації харчових технологій. /// EN: The article explores the use of mathematical modeling in food industry technological processes with the application of the Matlab software environment. It highlights the complexity of food production systems and emphasizes the need for a systematic approach to process analysis and optimization. Matlab is compared with other modeling environments, and its advantages in the context of food engineering are substantiated. Examples of Matlab usage in scientific research and education are presented. A review of recent Ukrainian and international publications confirms the relevance of this tool for modeling, optimizing, and automating food processing technologies.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/19278
UDC: 664.022.6:004.94
Appears in Collections:Кафедра Вища математика та фізика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Odnovol _2025-168-179.pdf561.08 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.