Напрями забезпечення економічної діяльності суб'єктів аграрного виробництва в системі кооперативних формувань на засадах беззбитковості
Вантажиться...
Файли
Дата
Автори
Кальченко, Сергій Володимирович
Трусова, Наталя Вікторівна
Кібенко, Катерина Андріївна
Гринчук, Ю. С.
Микитюк, Д. М.
Kalchenko, Serhii
Trusova, Natalia
Kibenko, Kateryna
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
Київ : 2021
Анотація
UA: У статті досліджено методичні та практичні аспекти розвитку діяльності суб'єктів аграрного виробництва на
принципах беззбитковості. Обгрунтовано необхідність розвитку системи обслуговуючої кооперації як запоруки конкурентоспроможного функціонування малих форм аграрного виробництва. У методологічному плані слід зазначити, що кооперативи різних видів діяльності сприяють тіснішій інтеграції сільськогосподарських товаровиробників у
виробничоNзбутові ланцюги для того, щоб одержувати більшу частку доданої вартості під час її розподілу між різними учасниками й забезпечити рівну доступність до ринків ресурсів та збуту, у тому числі зовнішніх. Особисті селянські господарства можуть брати участь у різних виробничих та споживчих (переробних, постачальницьких, збутових, обслуговуючих, включаючи кредитні та страхові) кооперативах по мірі просування їхньої продукції до кінцевого споживача, що сприятиме їх включенню в агропродовольчі виробничоNзбутові ланцюги.
Розроблено модель організації обслуговуючого кооперативу на базі особистих селянських господарств. Доведено результативність реалізації цього проекту з позиції економічної та соціальної ефективності для селянських госно результативність реалізації цього проекту з позиції економічної та соціальної ефективності для селянських госN
подарствNчленів кооперативу
Доведено, що основними напрямами ефективного розвитку підприємництва в малих формах господарювання
повинна стати кооперація в аспекті стимулювання попиту на продукцію малих господарюючих суб'єктів, на засадах
розширення доступу до оптового ринку кінцевого споживача через формування інфраструктурної та технологічної
автономії. Об'єднання господарств населення в обслуговуючий кооператив знижує інертність у розвитку малого агробізнесу, покращує конкурентний потенціал на ринку збуту, удосконалює параметри виробництва, підвищує економічну ефективність господарювання. Водночас пропонуємо оптимізувати діяльність кооперативу за принципом "ПаретоNефективності". Саме за досягнення цієї умови розподілу ресурсів усі члени кооперативу максимізують результати діяльності, досягають синергетичного ефекту. EN: The article examines the methodological and practical aspects of agricultural production entities development on
the breakNeven principles. The necessity of the service cooperation system development as a guarantee of competitive
functioning of smallNscale agricultural production is substantiated. In methodological terms, it should be noted that
cooperatives of various activities promote closer integration of agricultural producers into value chains in order to
obtain a larger share of surplus value in its distribution among different participants and ensure equal access to resources
and sales markets, including external markets. Personal (individual) peasant farms can participate in various production
and consumer (processing, supply, marketing, service, including credit and insurance) cooperatives as their products
are promoted to the final consumer, which will contribute their inclusion in agriNfood value chains.
The organization model of a service cooperative on the personal (individual) peasant farms basis was developed.
The effectiveness of this project from the economic and social efficiency point for peasant farms that are members of the
cooperative is proved.
It is proved that the main directions of effective enterprise development in smallNscale business pattern should be
cooperation in terms of stimulating demand for products of small businesses, on the basis of expanding access to the
final consumer wholesale market through the formation of infrastructure and technological autonomy. The consolidation
of households into a service cooperative reduces the inertia in the small agribusiness development, improves the
competitive potential at the sales market, improves production parameters, increases the economic efficiency of
management. At the same time, we propose to optimize the cooperative activities on the principle of "Pareto efficiency".
It is due to the achievement of this condition of resource allocation that all members of the cooperative maximize the
results of their activities and achieve a synergetic effect.
Опис
Бібліографічний опис
Напрями забезпечення економічної діяльності суб'єктів аграрного виробництва в системі кооперативних формувань на засадах беззбитковості / С. В. Кальченко, Н. В. Трусова, К. А. Кібенко, Ю. С. Гринчук, Д. М. Микитюк // Науково-практичний журнал "Агросвіт". 2021. № 5-6. С. 4-10.