Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18849
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorГончар, Юлія Миколаївна-
dc.contributor.advisorHonchar, Yuliia-
dc.contributor.authorСтеценко, Владислав Вадимович-
dc.date.accessioned2025-04-11T09:04:12Z-
dc.date.available2025-04-11T09:04:12Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationСтеценко В. В. Розробка технології йогурту з імуномодулюючими властивостями (23 ХТК.12762270.02.25): кваліфікаційна робота магістра ОПП 181 «Харчові технології» / Кер. Ю. М. Гончар; Факультет агротехнологій та екології. Запоріжжя, 2025. 98 с., 42 табл., 8 рис.uk
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18849-
dc.description.abstractМетою роботи є розробка інноваційної технології йогурту з покращеними імуномодулюючими властивостями шляхом використання натуральних інгредієнтів — пюре чорниці та екстракту ромашки, що сприятиме не тільки підвищенню імунітету, а й покращенню загального стану здоров'я споживачів. У кваліфікаційній роботі проведено дослідження технології виробництва йогуртів, збагачених натуральними інгредієнтами — пюре чорниці та екстрактом ромашки. Виявлено, що використання таких добавок дозволяє досягти антистресової дії завдяки високому вмісту природних антиоксидантів, що позитивно впливають на нервову систему. Дослідження показали, що підвищення концентрації чорничного пюре та екстракту ромашки (від 10% до 20% для чорниці та від 5% до 15% для ромашки) поліпшує органолептичні характеристики йогурту, зокрема смак і аромат, а також забезпечує виражену антистресову дію. В результаті виробництво йогуртів з додаванням цих інгредієнтів дозволяє значно підвищити прибутковість завдяки збільшенню ціни продажу, хоча й собівартість продукції також зростає. Найвищу рентабельність показав зразок №1 (40,4%), що свідчить про ефективність використання чорничного пюре та екстракту ромашки. Водночас у роботі розглянуто важливі аспекти охорони праці при виробництві йогуртів, зокрема ідентифікацію ризиків на різних етапах технологічного процесу та заходи для зменшення небезпек для працівників. Рекомендовано використовувати пюре чорниці в кількості не менше 15% та екстракт ромашки в кількості 10% для досягнення оптимальних споживчих і корисних властивостей йогурту.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЗапоріжжя : ТДАТУuk
dc.subjectйогуртuk
dc.subjectімуномодулюючі властивостіuk
dc.subjectпюре чорниціuk
dc.subjectекстракт ромашкиuk
dc.subjectнатуральні інгредієнтиuk
dc.subjectздоров'яuk
dc.subjectантиоксидантиuk
dc.subjectпробіотикиuk
dc.subjectтехнологія виробництваuk
dc.subjectхарчові добавкиuk
dc.subjectсквашуванняuk
dc.subjectімунітетuk
dc.titleРозробка технології йогурту з імуномодулюючими властивостями (23 ХТК.12762270.02.25): кваліфікаційна робота магістра ОПП 181 «Харчові технології»uk
dc.typeWorking Paperuk
Appears in Collections:Магістерські роботи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Stecenko_dyplom_2025.pdf408.18 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.