Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18798
Title: | Удосконалення технології виробництва черешневого джему з використанням пряно-ароматичної сировини (23ХТД. 12813603.02.25): кваліфікаційна робота магістра ОПП 181 «Харчові технології» |
Authors: | Бінчев, Євген Олександрович |
Scientific director: | Прісс, Олеся Петрівна Priss, Olesia |
Keywords: | черешня;сорти;джем;технологічний процес;пряно-ароматична сировина;органолептична оцінка;економічна ефективність |
Issue Date: | 2025 |
Publisher: | Запоріжжя : 2025 |
Citation: | Бінчев Є. О. Удосконалення технології виробництва черешневого джему з використанням пряно-ароматичної сировини (23ХТД. 12813603.02.25): кваліфікаційна робота магістра ОПП 181 «Харчові технології» / Кер. О. П. Прісс; Факультет агротехнологій та екології. Запоріжжя, 2025. 60 с., 1 табл., 14 рис. |
Abstract: | У першому розділі роботи провдено аналітичний гогляд наукової та технічної літератури з затвердженої теми роботи. Було обгрунтовано актуальність вдосконалення технології виробництва черешневого джему шляхом використання пряно-ароматичної сировини та визначено перспективи розвитку цього напрямку в Україні.Другий розділ містить опис програми досліджень, визначення об’єктів, методику проведення експериментів та умови, за яких здійснювалися дослідження.У третьому розділі наведено результати вивчення фізико-хімічних та органолептичних характеристик черешневого джему, виготовленого з трьох сортівчерешні (Чорна Мелітопольська, Чорний принц та Валерій Чкалов) із додаванням пряно-ароматичних речовин (імбир, кориця, гвоздика). У ході роботи, було досліджено вплив компонентного складу на якість готової продукції та її біологічну цінність. Визначено, що додавання пряно-ароматичних речовин у черешневий джем позитивно впливає на смак, аромат, текстуру та термін зберігання джему. Четвертий розділ присвячений розробці технологічної схеми виробництва черешневого джему з використанням інноваційних підходів виробництва. Уцьому розділі було описано технологічний процес, включаючи підготовку сировини, етапи термічної обробки, внесення додаткових інгредієнтів та фасування готової продукції.П’ятий розділ роботи містить аналіз економічної ефективності виробництва черешневого джему з використанням пряно-ароматичної сировини. Було проведено розрахунки собівартості та рентабельності виробництва, обгрунтовано доцільність застосування інноваційного підходу виробництва у технологічному процесі. Визначено конкурентноспроможність готового продукту на вітчизняному та міжнародному ринках.У шостому розділі розглянули питання охорони праці та безпеки виробництва на всіх етапах технологічного процесу. Проаналізовано потенційні ризики, пов’язані з експлуатацією технологічного обладнання та використанням різноманітних харчових добавок. У ході роботи було розроблено заходи щодо підвищення рівня безпеки працівників та екологічної безпечності виробництва джему. Запропоновано способи мінімізації харчових відходів та раціонального використання ресурсів. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18798 |
Appears in Collections: | Магістерські роботи |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Binchev_dyplom_2025.pdf | 412.31 kB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.