Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18285
Title: | Інфлюенс-маркетинг на ринку харчових продуктів і напоїв України: тренди, виклики, можливості |
Other Titles: | Influencer marketing the Ukrainian food and drink market: trends, challenges, opportunities |
Authors: | Кукіна, Наталя Володимирівна Трусова, Наталя Вікторівна Шквиря, Наталя Олександрівна Kukina, Natalia Trusova, Natalia Shkvyria, Natalia |
Keywords: | інфлюенс-маркетинг;ринок харчових продуктів і напоїв;лідери думок;поведінка споживачів;соціальні мережі;залученість аудиторії;контент;influencer marketing;food and beverage market thought leaders;consumer behaviour;social media;audience engagement;content |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Запоріжжя : 2024 |
Citation: | Кукіна Н. В., Трусова Н. В., Шквиря Н. О. Інфлюенс-маркетинг на ринку харчових продуктів і напоїв України: тренди, виклики, можливості. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (економічні науки). Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2024. № 3 (52). С. 107-116. |
Abstract: | UA: Стаття присвячена аналізу розвитку інфлюенс-маркетингу на ринку харчових продуктів і напоїв в Україні. Розглянуто історичні етапи його становлення, сучасні тенденції та особливості адаптації світових стратегій для локального контексту. Зростання популярності платформ зумовило активне залучення молодіжної аудиторії, яка слідує рекомендаціям інфлюенсерів. Результати анкетних досліджень вказують на ефективність інфлюенс-маркетингу у просуванні брендів, однак виявлено низку недоліків, зокрема нестачу персоналізації та інтерактивних форматів. Рекомендовано використовувати довготривалі співпраці з інфлюенсерами та поєднувати цей підхід з іншими маркетинговими інструментами, що сприятиме підвищенню довіри та лояльності українських споживачів до брендів. EN: The article analyses influencer marketing in Ukraine's food and drink market. The study's main objective is to determine the effectiveness of influencer marketing for Ukrainian brands in the food and drink market and identify its shortcomings and features. The paper highlights the problem of Ukrainian companies' need for more adaptation to international trends. Despite the growing popularity of influencers in Ukraine, the market is still developing more slowly than global standards. However, it demonstrates significant potential, especially in the organic products and healthy eating segment. The study surveyed to study the impact of influencers on consumer habits. The results showed that about 61% of Ukrainian consumers actively follow influencers' content, and more than half of respondents at least sometimes make purchases based on their recommendations. The most popular platforms are Instagram and TikTok, where young users actively interact with content that influences the formation of their consumer habits. Among the critical content formats of most significant interest to consumers are recipes, product reviews, and recommendations for healthy eating. An essential factor is consumers' desire for authenticity and personalization of content. Consumers value recommendations that go beyond conventional advertising and provide information about the use of the product in everyday life. At the same time, the survey revealed areas for improvement in the use of influencer marketing in Ukraine, particularly the lack of personalization and the short-term nature of campaigns, which reduces their long-term effectiveness. The study results confirm that influencer marketing has significant potential for development in the Ukrainian food and beverage market, especially in the healthy food and organic segment. However, Ukrainian companies should focus on an integrated approach, combining influencer marketing with other tools, such as content marketing, targeted advertising and content personalization. Such steps will increase audience engagement, create brand trust and provide competitive advantages in the market. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18285 |
ISSN: | 2519-884X |
DOI: | https://doi.org/10.32782/2519-884X-2024-52-10 |
UDC: | 658.89:339.138:641.5 |
Appears in Collections: | Кафедра Економіки і бізнесу |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Zbirn_ econom_№3 (52), 2024_107-116.pdf | 468.93 kB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.