Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18258
Title: Вплив складу субстратів на морфологічні та біохімічні показники PLEUROTUS CITRINOPILEATUS SINGER
Authors: Бандура, Ірина Іванівна
Кулик, Аліна Степанівна
Хареба, О.В.
Хареба, В.В.
Цизь, О. М.
Чаусов, Сергій Володимирович
Макогон, С.В
Bandyra, Iryna
Kulik, Alina
Chausov, Sergiy
Keywords: грибівництво;глива золота;плодові тіла;зростки;хімічний склад
Issue Date: 2021
Citation: Вплив складу субстратів на морфологічні та біохімічні показники PLEUROTUS CITRINOPILEATUS SINGE / Бандура І. І., Кулик А. С.,… Чаусов С. В... Вісник аграрної науки, 2021, №2 (815). С.11-18. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202102-02
Abstract: З’ясувати вплив субстратних композицій з сільськогосподарських залишків (соломи ячменю та лушпиння соняшнику) на морфологічні харак- теристики зростків та окремих плодових тіл P. citrinopileatus, а також на біо- хімічні показники грибної сировини. Методи. Емпіричного аналізу і синтезу, розрахунково-аналітичні, статистичні. Результати. За рахунок змішування рослинних матеріалів у вирахуваній пропорції вдалося досягти бажаного співвідношення органогенних елементів (C/N), але різна структурна будова складників зумовила істотну різницю між показниками вологості та щіль- ності отриманих субстратів. Визначено, що склад виготовлених субстратів не мав статистично доведеного впливу на основні технологічні характерис- тики зростків: масу, розміри та загальну кількість плодових тіл у зростках (р>0,05), тоді як морфологічні ознаки окремих плодових тіл істотно різнилися. Статистично доведеної залежності біохімічного складу плодових тіл від зміни компонентів рослинних залишків у формулі субстрату не виявлено, але за U-тестом порівнянням середніх доведено збільшення протеїнів у сухій речовині до 32,07 ± 0,27% за умов використання субстрату №3, що на 8% вище, ніж у плодових тілах, отриманих з субстрату №1. Висновки. Визначено можливість використання доступних місцевих сільськогосподар- ських залишків (соломи ячменю та лушпиння соняшнику) для культивування гриба P. citrinopileatus, цінного їстівного виду з доведеними оздоровчими властивостями. Проаналізовано технологічні характеристики зростків, що дає можливість розрахувати розміри пакувальної тари для зменшення механічних пошкоджень грибів у процесі фасування. Статистично дове- дено вплив складу субстрату на морфологічні ознаки та біохімічний склад плодових тіл. Виявлено позитивну кореляцію між вмістом зольних речовин у субстраті та в отриманих плодових тілах.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18258
DOI: doi.org/10.31073/agrovisnyk202102-02
UDC: УДК 635.82
Appears in Collections:Кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ua_2021_Bandyra, Iryna.pdf795.91 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.