Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18118
Title: Вдосконалення потоково-технологічної лінії виробництва молочної продукції в умовах Токмацького району Запорізької області : кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 133 «Галузеве машинобудування»
Authors: Іванов, Олег Костянтинович
Scientific director: Кюрчев, Сергій Володимирович
Keywords: молочні продукти;ПТЛ;обладнання;підприємство;молоко;ефективність
Issue Date: 2024
Publisher: Запоріжжя : 2024
Citation: Іванов О. К. Вдосконалення потоково-технологічної лінії виробництва молочної продукції в умовах Токмацького району Запорізької області : кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 133 «Галузеве машинобудування». Іванов Олег Костянтинович. Наук. керівник д.т.н., професор С. В. Кюрчев. Запоріжжя, 2024. 53 с., 6 таблиць, 14 літ. джерел.
Abstract: UA: Молочна галузь агропромислового комплексу спрямована на забезпечення населення високоякісними продуктами харчування, такими як молоко, сир, масло та інші харчові продукти. У сучасному процесі виробництва молочної продукції гомогенізація є процесом кондиціонування. Вона необхідна для запобігання розшарування продукту під час зберігання або тривалої ферментації, збільшення засвоєння молочного жиру і поліпшення сенсорних і смакових характеристик кінцевого продукту. Як правило, інші методи обробки не забезпечують такого ж якісного ефекту. Гомогенізоване молоко має ряд переваг перед не гомогенізованим. Збільшена площа поверхні жиру покращує сенсорні властивості продукту, смак стає більш повним і виразним, підвищується засвоюваність, зменшуються втрати молочного жиру та багато інших переваг. Тому диспергування молока стало стандартним процесом в більшості сучасних технологічних схем виробництва молочних продуктів, включаючи пастеризоване і непастеризоване питне молоко, кисломолочні продукти, морозиво, молочні консерви і сири. Незважаючи на очевидні недоліки сучасних клапанних диспергаторів (високі питомі енерговитрати, висока вартість, швидкий знос плунжерних пар і т.д.), такі машини є найбільш поширеними на сучасних підприємствах. Основною причиною цього є те, що такі машини мають найвищу ефективність диспергування. Подальше вдосконалення конструкції клапанних диспергуючих машин не призводить до суттєвого зниження енергоспоживання. Тому завданням є подальше вивчення механізму подрібнення жирової фази молока та розробка нових, більш ефективних методів диспергування або вдосконалення існуючих методів диспергування з метою зменшення енергоспоживання процесу диспергування та підвищення дисперсності молочного жиру.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18118
Appears in Collections:Магістерські роботи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ivanov_2024_merged.pdf1.31 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.