Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17889
Title: Вплив різних параметрів на процес гранулювання рослинної сировини та якість гранул
Other Titles: Influence of various parameters on the vegetable raw material pelleting process and pellets quality
Authors: Червоткіна, Олександра Олександрівна
Фучаджи, Наталя Олександрівна
Верхоланцева, Валентина Олександрівна
Самохвал, Віталій Анатолійович
Chervotkina, Oleksandra
Fuchadzhy, Natalia
Verkholantseva, Valentyna
Samokhval, Vitalii
Keywords: грануляція;гранули;комбікорм;матриця;пресс-гранулятор;granulation;pellets;compound feed;matrix;press-granulator
Issue Date: 2024
Publisher: Запоріжжя : 2024
Citation: Червоткіна О. О., Фучаджи Н. О., Верхоланцева В. О., Самохвал В. А. Вплив різних параметрів на процес гранулювання рослинної сировини та якість гранул. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету : наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. Вип. 24, т. 2. С. 51-60.
Abstract: UA: Гранулювання кормів, отриманих шляхом змішування попередньо подрібненої сировини, сьогодні є стандартною технологічною операцією на великих і середніх комбікормових заводах і все частіше використовується сільськогосподарськими підприємствами в дрібнотоварному виробництві. Використання кормових гранул на основі рослинної сировини в останні роки стало стандартом у птахівництві та свинарстві, але не набуло значного поширення в інших галузях тваринництва. У той же час, в аквакультурі гранулювання кормів, яке набуло широкого поширення в 20 столітті, було замінено екструзією. Тим не менш, гранулювання кормів залишається важливим для годівлі всеїдних риб у прісноводній аквакультурі, особливо коропа. EN: Determining the regularities of the process of pelleting vegetable raw materials is relevant for the improvement o technologies and technical equipment in order to reduce energy intensity and improve the quality of pellets. The generalization of the results of the research aimed at studying the influence of various parameters on the process of pelleting vegetable raw materials and the quality of feed and biofuel pellets is the purpose of the research. A selection and systematic review of the scientific literature on the subject of the study for the period of 2007-2022 has been carried out. The analysis has proved that heat pre-treatment and moistening of vegetable raw materials, as well as their composition and particle size are the factors that have the greatest impact on the quality of feed and biofuel pellets. Increasing the pressure in the range of 20...200 MPa results in increasing the pellets durability. A die temperature of around 100°C is optimum for obtaining dense pellets of highquality from vegetable raw materials. The design parameters of the pelletizer play an important role in obtaining high-quality pellets when processing vegetable raw materials. The design of the inlet in the form of a tapering cone helps to reduce energy consumption and pelleting pressure. An increase in the ratio of the die channel length to its diameter exponentially increases the pelleting pressure and its energy intensity. The interplay between the physical processes occurring in the pelletizer makes it difficult to interpret the impact of each parameter on the pelleting process, so different authors have different assessments of the contribution of individual factors in producing high-quality pellets. Therefore, the interaction between the individual pelleting parameters and their influence on the results of the process should be examined more precisely.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17889
ISSN: 2220-8674
DOI: 10.32782/2078-0877-2024-24-2-5
UDC: 631.363.28
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pratsi TSATU_ v. 24 t. 2_51-60.pdf1.38 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.