Формування продуктивності сої на зрошенні в умовах Південного Степу України
Вантажиться...
Дата
Автори
Гордовий, І. С.
Каменєва, О. В.
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
Запоріжжя : ТДАТУ
Анотація
UA: Соя – одна з головних білково-олійних культур із широким спектром застосування: харчовий, кормовий, технічний і медичний.. За площею посіву соя займає перше місце серед зернобобових культур. За останні десять років у світі вони зросли з 61,1 млн. га до 93 млн. га. Середня врожайність становить 2,38 т/га, тоді як в Україні – 1,23 т з гектара. Ця культура походить із Південно-Східної Азії, де природні умови характеризуються високими параметрами температури й вологості повітря. Основні посіви сої в США зосереджено в дельтах річок Міссісіпі та Огайо, де ця культура займає 38 – 47 % у структурі фермерських посівів. Регіони посівів сої у Бразилії й Аргентині, як і в США, теж не обділені сонячними днями й високою відносною вологістю повітря в період цвітіння цієї культури, що, мабуть, і є вирішальним під час формування її врожаю. Південні області України також мають удосталь сонячних днів, але відносна вологість повітря тут часто падає до 30 %. Отже, гідротермічний коефіцієнт є основним лімітуючим чинником зростання врожайності сої в Україні.
Опис
Ключові слова
Бібліографічний опис
Формування продуктивності сої на зрошенні в умовах Південного Степу України / І. С. Гордовий, О. В. Каменєва, Л. А. Покопцева, Т. В. Герасько // ХІ Всеукраїнська науково-технічна конференція здобувачів вищої освіти ТДАТУ. Факультет агротехнологій та екології : матеріали ХІ Всеукраїнської науково-технічної конференції, м. Запоріжжя, 19-23 лютого 2024 р. Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. С. 28-30.