Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17788
Title: | Дослідження товарних властивостей плодів дюків для виробництва плодової продукції високої якості |
Authors: | Мазуркевич, Андрій Живиця, Дмитро Громов, Артем |
Scientific director: | Іванова, Ірина Євгенівна Кривонос, Ірина Анатоліївна |
Keywords: | садівництво;здорове харчування людини;споживання вишні;технічні умови |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Запоріжжя : 2024 |
Citation: | Мазуркевич А., Живиця Д., Громов А., Іванова І. Є., Кривонос І. А. Дослідження товарних властивостей плодів дюків для виробництва плодової продукції високої якості. ХІ Всеукраїнська науково-технічна конференція здобувачів вищої освіти ТДАТУ. Факультет агротехнологій та екології : матеріали ХІ Всеукраїнської науково-технічної конференції (Запоріжжя, 19-23 лютого 2024 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. С. 68-70. |
Abstract: | UA: Забезпечення сталого садівництва відіграє суттєву роль у вирішенні проблем продовольчої безпеки країни, оскільки плодова продукція є невід’ємним компонентом здорового харчування людини. Одним із цінних фруктів, що вирощується у багатьох країнах є вишня (Prunus cerasus L.). Попит споживання вишні останніми роками значно зріс, що зумовило збільшення виробництва фруктів. Окрім привабливого зовнішнього вигляду і гарних смакових якостей вишня володіє також нутрицевтичними і корисними для здоров’я людини властивостями. Харчова, лікувальна і дієтична цінність вишні пояснюється багатим умістом органічних кислот, цукрів, вітамінів, мінералів, біологічно активних речовин і сполук антиоксидантів . Завдяки умісту дієтичних фенольних сполук і антиоксидантів плоди вишні як і черешні мають протизапальні, протиракові і антиоксидантні властивості. Споживання плодів вишні знижує ризик окисного стресу , серцево-судинних хвороб, раку, діабету ІІ типу, зменшує запалення і біль при артриті, регулює рівень глюкози в крові та покращує когнітивні функції. Товарне значення плодів вишні, як поживного і функціонального продукту харчування, стимулює дослідників у всьому світі для вивчення параметрів якості цих фруктів. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17788 |
Appears in Collections: | Публікації студентів |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Collection theses of ATE_68-70.pdf | 639.82 kB | Adobe PDF | View/Open |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.