Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17765
Title: | Властивості та застосування карагенану в харчовій промисловості |
Authors: | Прасолов, Д. С. |
Scientific director: | Загорко, Надія Петрівна |
Keywords: | карагенани;альтернатива желатину;використання в харчовій промисловості |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Запоріжжя : 2024 |
Citation: | Прасолов Д. С., Загорко Н. П. Властивості та застосування карагенану в харчовій промисловості. Факультет агротехнологій та екології : матеріали ХІ Всеукраїнської науково-технічної конференції здобувачів вищої освіти ТДАТУ (Запоріжжя, 19-23 лютого 2024 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. С. 87-89. |
Abstract: | UA: Карагенани. Назва цих полімерів походить від назви ірландського приморського міста Каррик. Іноді їх також називають ірландським мохом. Вони входять до складу червоних водоростей і мають деяку гетерогенність структури. Можна виділити різні типи ідеальних карагенанів, які позначаються грецькими літерами "лямбда", "ксі", "каппа", "йота", "мю" і "ню". Каппа: сильні, тверді гелі (одна сульфатна група на дві молекули галактози). Йота: м'які гелі (дві сульфатні групи на дві молекули галактози). Лямбда: формують гелі в суміші з білками, а не водою (три сульфатні групи на дві молекули галактози). Насправді не існує полімерів, що відповідають хімічним формулам, так як в макромолекулі одного типу завжди є кілька димерів іншого. Наприклад, в фракціях каппа і йота завжди зустрічаються димери, відповідні фракціям мю і ню, які є їх біологічними попередниками. В зв'язку з цим більш точним визначенням карагенанів є наступне: карагенани – це полімери, що складаються із сульфатованих в різному ступені ланок галактози і сульфатованих або ні ланок 3,6-ангідрогалактози, по черзі з'єднаних 1-3 і 1-4 зв'язками. Сульфатні естери можуть містити катіони Натрію, Калію, Кальцію, Магнію. Фракціонувати карагенани можна шляхом розчинення у водних розчинах хлориду калію. Карагенани можуть бути виділені з наступних видів водоростей: Furcellaria, Chondrus, Gigartina, Hypnea, Hiyllophora, Gymnogongrus, Ahnfeltia,Euchenma, Meristotheca та ін. Найбільш широко в якості сировини для виробництва карагенанів використовують Gigartina, Chondrus, Euchenma. Вид водоростей впливає на тип отриманого з неї карагенану. Наприклад, Gigartinaadcularis, містить в основному згущуючу фракцію лямбда і небагато ксі, а такі водорості, як Gigartinastellata і Chondruscrispus, що ростуть біля скалистих берегів Північної Атлантики, містять всі фракції карагенанів. У водоростях хондрус вміст карагенану досягає 50% сухої речовини. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17765 |
Appears in Collections: | Публікації студентів |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Collection theses of ATE_87-89.pdf | 636.22 kB | Adobe PDF | View/Open |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.