Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17760
Title: | Обліпиха - споживчі та цінні властивості культури |
Authors: | Мітяєв, І. С. |
Scientific director: | Пащенко, Юлія Петрівна |
Keywords: | обліпиха;властивості культури;промислове вирощування |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Запоріжжя : 2024 |
Citation: | Мітяєв І. С., Пащенко Ю. П. Обліпиха - споживчі та цінні властивості культури. Факультет агротехнологій та екології : матеріали ХІ Всеукраїнської науково-технічної конференції здобувачів вищої освіти ТДАТУ (Запоріжжя, 19-23 лютого 2024 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. С. 77-79. |
Abstract: | UA: Здорове харчування протягом всього життя людини сприяє профілактиці цілого ряду захворювань і порушень здоров'я. Саме розширення асортименту виробництва харчової продукції рослинного походження сприяє оптимізації структури харчування населення України. Широке впровадження малопоширених ядідних культур дозволить створити в Україні виробництво нових видів продуктів харчування з протизапальним, полівітамінними, бактерицидними, епітелізуючими, гранулюючими, знеболювальними та антиоксидантними властивостями. Обліпи́ха звича́йна, або щець звича́йний (Hippophae rhamnoides) є цінною лікарською, харчовою і лісозахисною культурою, яка набула світового значення. Культурний ареал обліпихи поширився на країни Східної Європи, Кавказ, Сибір, Середню Азію, Північну та Південну Америку. Ареал підвиду карпатського заходить на територію України у гирлі Дунаю. Успішна селекційна робота проводиться в Німеччині, Китаї та інших країнах.Зростає вона на піщаних ґрунтах поблизу водойм у нижньому ярусі тополевих і вербових лісів або утворює чисті чагарникові зарості. Обліпиха є дводомною, вітрозапилювальною рослиною. Завдяки симбіотичним взаєвовідносинам з азотфіксуючими бактеріями здатна зростати на ґрунтах з низькою родючістю. Пгодно-кліматичні умови України цілком відповідають, за належної агротехніки, вирощуванню обліпихи та придатні для культивування її у садах, на дачах, присадибних ділянках, аматорських та фермерських господарствах. Але в промислових насадженнях ця культура поки що не використовується. Проте завдяки своїй споживчій цінності, унікальності, перспективності використання у харчовій, переробній, фармацевтичній та косметичній промисловості, ця ягода потребує подальшого розширення ареалу вирощування в Україні. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17760 |
Appears in Collections: | Публікації студентів |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Collection theses of ATE_77-79.pdf | 666.48 kB | Adobe PDF | View/Open |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.