Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17760
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Пащенко, Юлія Петрівна | - |
dc.contributor.author | Мітяєв, І. С. | - |
dc.date.accessioned | 2024-07-24T07:49:18Z | - |
dc.date.available | 2024-07-24T07:49:18Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Мітяєв І. С., Пащенко Ю. П. Обліпиха - споживчі та цінні властивості культури. Факультет агротехнологій та екології : матеріали ХІ Всеукраїнської науково-технічної конференції здобувачів вищої освіти ТДАТУ (Запоріжжя, 19-23 лютого 2024 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. С. 77-79. | uk |
dc.identifier.uri | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17760 | - |
dc.description.abstract | UA: Здорове харчування протягом всього життя людини сприяє профілактиці цілого ряду захворювань і порушень здоров'я. Саме розширення асортименту виробництва харчової продукції рослинного походження сприяє оптимізації структури харчування населення України. Широке впровадження малопоширених ядідних культур дозволить створити в Україні виробництво нових видів продуктів харчування з протизапальним, полівітамінними, бактерицидними, епітелізуючими, гранулюючими, знеболювальними та антиоксидантними властивостями. Обліпи́ха звича́йна, або щець звича́йний (Hippophae rhamnoides) є цінною лікарською, харчовою і лісозахисною культурою, яка набула світового значення. Культурний ареал обліпихи поширився на країни Східної Європи, Кавказ, Сибір, Середню Азію, Північну та Південну Америку. Ареал підвиду карпатського заходить на територію України у гирлі Дунаю. Успішна селекційна робота проводиться в Німеччині, Китаї та інших країнах.Зростає вона на піщаних ґрунтах поблизу водойм у нижньому ярусі тополевих і вербових лісів або утворює чисті чагарникові зарості. Обліпиха є дводомною, вітрозапилювальною рослиною. Завдяки симбіотичним взаєвовідносинам з азотфіксуючими бактеріями здатна зростати на ґрунтах з низькою родючістю. Пгодно-кліматичні умови України цілком відповідають, за належної агротехніки, вирощуванню обліпихи та придатні для культивування її у садах, на дачах, присадибних ділянках, аматорських та фермерських господарствах. Але в промислових насадженнях ця культура поки що не використовується. Проте завдяки своїй споживчій цінності, унікальності, перспективності використання у харчовій, переробній, фармацевтичній та косметичній промисловості, ця ягода потребує подальшого розширення ареалу вирощування в Україні. | uk |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.publisher | Запоріжжя : 2024 | uk |
dc.subject | обліпиха | uk |
dc.subject | властивості культури | uk |
dc.subject | промислове вирощування | uk |
dc.title | Обліпиха - споживчі та цінні властивості культури | uk |
dc.type | Article | uk |
Appears in Collections: | Публікації студентів |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Collection theses of ATE_77-79.pdf | 666.48 kB | Adobe PDF | View/Open |
Show simple item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.