Продуктивність пшениці озимої за різних строків сівби в умовах південного степу України

Вантажиться...
Ескіз

Дата

Автори

Кривенко, Є. Г.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

ORCID

Видавець

Запоріжжя : ТДАТУ

Анотація

UA: Однією з найпоширеніших і найважливіших продовольчих культур на земній кулі є озима пшениця, цінність якої визначається високим вмістом білка у зерні, жиру, вуглеводів та ін. Озима пшениця за вмістом білка перевершує всі зернові культури. Вирощування пшениці озимої є рентабельним, бо це культура, що дає великі врожаї, а отриманий врожай має низьку собівартість. Загальна площа озимої і ярої пшениці в Україні у 2020 році склала становила 6398,8 тис. гектар. Сьогодні найбільше пшениці вирощують у Китаї, Індії, Канаді, США, Австралії. Інтенсифікація сільськогосподарського виробництва з використанням сучасних добрив, пестицидів, сортів забезпечила значне зростання продуктивності посівів. Середня врожайність пшениці озимої в Україні за останні роки складає 3,0 т/га, в передових господарствах – 5,0 – 6,0 т/га. Під урожай 2019 р. у структурі площ озимих зернових в Україні частка складала 81 %. Правильне обрання сорту озимої пшениці – це один з головних чинників стабільного виробництва зерна. На частку сорту серед різних агроприйомів припадає 20 – 28 % приросту врожаю. При наявності екстремальних погодних умов (посухи, обледеніння), виникнення хвороб, саме сорту належить ключова роль.

Опис

Бібліографічний опис

Кривенко Є. Г., Покопцева Л. А., Зоря М. В. Продуктивність пшениці озимої за різних строків сівби в умовах південного степу України. ХІ Всеукраїнська науково-технічна конференція здобувачів вищої освіти ТДАТУ. Факультет агротехнологій та екології : матеріали ХІ Всеукраїнської науково-технічної конференції, м. Запоріжжя, 19-23 лютого 2024 р. Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. С. 51-53.

DOI

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By