Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17742
Title: | Удосконалення технології йогурту функціонального призначення для спортивного харчування з екстрактом ялівцю та грейпфрутом |
Authors: | Коломоєць, А. В. |
Scientific director: | Гончар, Юлія Миколаївна |
Keywords: | здорове харчування;збалансована дієта;спортивне харчування;технології йогурту |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Запоріжжя : 2024 |
Citation: | Коломоєць А. В., Гончар Ю. М. Удосконалення технології йогурту функціонального призначення для спортивного харчування з екстрактом ялівцю та грейпфрутом. ХІ Всеукраїнська науково-технічна конференція здобувачів вищої освіти ТДАТУ. Факультет агротехнологій та екології : матеріали ХІ Всеукраїнської науково-технічної конференції (Запоріжжя, 19-23 лютого 2024 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. С. 47-49. |
Abstract: | UA: Здорове харчування та збалансована дієта відіграють ключову роль у підтримці здоров'я людини та уникнення захворювань. Одним з важливих компонентів здорового харчування є кисломолочні продукти, які містять в собі велику кількість корисних поживних речовин, таких як білки, вітаміни та мінерали. Серед різноманіття таких продуктів ключове місце займають йогурти, особливо йогурти функціонального призначення. В той же час, розширення асортименту йогуртів для спортивного харчування важливе з погляду забезпечення спортсменів поживними речовинами, які відповідають їхнім потребам під час тренувань та відновлення, зокрема можуть сприяти поліпшенню енергетичного балансу та регенерації м'язової тканини після навантажень. А присутність пробіотиків дозволяє підтримувати здоров'я шлунково-кишкового тракту, що важливо для оптимального функціонування організму спортсменів. Крім того, спортсмени, залежно від виду обраних фізичних навантажень та їх інтенсивності, потребують різноманітну продукцію для ефективної регідратації в обсягах достатніх для відновлення втрат поту. Відповідно забезпечують організм великою кількістю води і електролітів. Окрім того, концентрація натрію в молоці аналогічна його вмісту в спортивних напоях. Закономірно, що йогурти є джерелом легкозасвоюваних білків, відноситься до групи низькоглікемічної продукції. Однією з причин популярності йогуртової продукції серед спортсменів є їх невеликий розмір, зручність споживання, що дозволяє дотримуватися часових інтервалів між перекусами не більше 3-4 год. Відтак багато спортсменів обирають вживання йогуртів до, під час тренування і після нього. Найбільшими виробниками кисломолочної продукції в Україні є Danone (ТМ «Данон», «Данісімо», «Активія», «Aktimel», «Vitalinea»), Вімм-Білль-Данн (ТМ «Біомакс», «Біойогурт») і Ehrmann (ТМ «Gymbeam»). Хоча останній пропонує асортимент високопротеїнової продукції, на жаль, асортимент спеціалізованої йогуртової продукції для спортивного харчування є обмеженим. Натомість виробники пропонують споживачам самостійно виробляти фітнес-продукцію, реалізуючи закваски відповідного спрямування. |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17742 |
Appears in Collections: | Публікації здобувачів (бакалаврів. магістрів, аспірантів) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Collection theses of ATE_47-49.pdf | 640.96 kB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.