Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17657
Title: The advantages of using sublimation for preserving the antioxidant properties of cranberries.
Other Titles: Переваги використання сублімації для збереження антиоксидантних властивостей журавлини.
Authors: Kiurcheva, Liudmyla
Кюрчева, Людмила Миколаївна
Holiachuk, Serhii
Keywords: Cranberry;drying technology;sublimation;anthocyanins;nutritional value;polyphenolic compounds;antioxidant proper ties
Issue Date: 2024
Publisher: Tallinn: Scientific Route OÜ
Citation: Kiurcheva L., Holiachuk S. The advantages of using sublimation for preserving the antioxidant properties of cranberries. Food technology progressive solutions : Collective monograph./ Priss, O., Glowacki, S., Kiurcheva, L.et al.; Priss, O. (Ed.). Tallinn: Scientific Route OÜ, 2024. Pp. 28 - 46. References 15
Abstract: ENG:The benefits of using the sublimation method for preserving the antioxidant properties of cranberries have been studied. Cranberries are known for their anti oxidant properties, which help combat infections, reduce the risk of heart disease, and improve arterial pressure. This berry is particularly beneficial in prostate cancer. Most of the beneficial compounds in cranberries are found in their skin, which may lose its properties during traditional juice extraction. Drying is an alternative method for preserving antioxidants, but traditional methods can lead to a loss of product quality. Sublimation drying has proven to be the most efficient and innovative method, as it ensures the preservation of cranberry antioxidant properties. After the sublima tion cycle, the final moisture content of the material is only 2–5 % of the initial con tent, guaranteeing the maximum retention of beneficial properties and the produc tion of a high-quality product. This method is promising for maintaining the quality of raw materials during drying and preserving their medicinal properties\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ UKR :Досліджено переваги використання сублімації для збереження антиоксидантних властивостей журавлини. Сублімаційне сушіння стало найбільш ефективним та інноваційним методом, що забезпечує збереження антиоксидантів журавлини. Після циклу сублімації кінцева вологість матеріалу становить лише 2–5 % від початкової кількості, що гарантує максимальне збереження корисних властивостей і отримання високоякісного продукту.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17657
ISBN: ISBN 978-9916-9850-4-5 (електронна книга); ISBN 978-9916-9850-5-2 (EPUB)
DOI: DOI: https://doi.org/10.21303/978-9916-9850-4-5
Appears in Collections:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kiurcheva_2024_monograf_.pdf770.69 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.