Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17625
Title: Обгрунтування ресурсозберігаючої технології зсідання молока при сироварінні
Authors: Кот, А. А.
Scientific director: Попова, Ірина Олексіївна
Popova, Iryna
Keywords: молоко;сироваріння;жирність;зменшення енергетичних ресурсів при виробництві сира
Issue Date: 2024
Publisher: Запоріжжя : 2024
Citation: Кот А. А., Попова І. О. Обгрунтування ресурсозберігаючої технології зсідання молока при сироварінні. Факультет енергетики та комп’ютерних технологій : матеріали ХІ Всеукраїнської науково-технічної конференції здобувачів вищої освіти ТДАТУ (Запоріжжя, 01-12 квітня 2024 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. С. 20-22.
Abstract: UA: Технологія виробництва сиру доволі енерго і ресурсозатратна, в зв’язку з цим вибір ресурсозберігаючих технологій окремих операцій виробництва сироваріння є питанням актуальним. Сироваріння ставить особливі вимоги до якості молока. Сир виробляється з молока, яке має наступні фізико-хімічні і біологічні властивості: смак, запах, колір, консистенцію і свіжість; нормальний склад, достатню кількість і потрібне співвідношення казеїну й жиру; нормальні властивості білків і солей; необхідний якісний та кількісний склад мікрофлори; не знижену здатність зсідатися, численний асортимент з великою різноманітністю текстур, смаків і форм. Крім того, що молоко має відповідати загальним вимогам до сировини для молочної промисловості, воно ще й повинне бути біологічно повноцінним, придатним для сироваріння, утворювати щільний згусток під дією сичужного ферменту. Здатність до зсідання під дією сичужного ферменту – одна з найважливіших якостей молока для сироваріння. При аналізі показників якості зсідання молока та підготовці його до процедури зсідання, особливостей підготовки молока до зсідання різними заквасками встановлено, що наряду з нормативними показниками якості молока при розробці технології зсідання треба враховувати такі складові, як: температура зсідання, мікрофлора у молоці перед зсіданням, здатність зсідатися. Молоко, з якого виробляється сир повинно мати наступні фізико-хімічні і біологічні властивості: нормальні смак, запах, колір, консистенцію і свіжість; нормальний склад, достатню кількість і потрібне співвідношення казеїну й жиру; нормальні властивості білків і солей; необхідний якісний та кількісний склад мікрофлори; не знижену здатність зсідатися.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17625
Appears in Collections:Публікації студентів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zbirka tezEKT_2024_20-22.pdf990.07 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.