Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17498
Title: Управління інноваційною діяльністю сільськогосподарських підприємств
Other Titles: Management of innovative activity of agricultural enterprises
Authors: Рекуш, Антон Миколайович
Rekush, Anton
Scientific director: Гудзинський, Олексій Дмитрович
Keywords: інновація;розвиток;інноваційна діяльність;організація;економіка;механізм;екологія;ринок;система;модель;управління;innovation;development;activity;organization;economy;mechanism;ecology;market;system;model;management
Issue Date: 2019
Publisher: Мелітополь : 2019
Citation: Рекуш А. М. Управління інноваційною діяльністю сільськогосподарських підприємств : дис…наук. ступ. к.е.н.; спец. 08.00.04 – економіка та управління підприємствами. Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного. Мелітополь, 2019. 243 с.
Abstract: UA: Для спрямування та зміцнення потенціалу підприємств як нових збалансовано структурних системних цілісностей, в контексті системного методологічного підходу удосконалено поняття «інновація», яке розглядаємо як системно-якісний, динамічно-розвиваючий інноваційний процес, спрямований на розробку (або залучення для розповсюдження новацій) та впровадження результатів інтелектуальної праці по зміцненню потенціалу підприємств як нової збалансовано-структурної системної цілісності, забезпеченню виробництва нового продукту (товару) та надання якісно нової послуги при задоволенні потреб суб’єктів зовнішнього середовища, підвищенню конкурентоспроможності підприємств як суб’єктів пропозицій. Доведено, що інноваційна діяльність повинна охоплювати в системі усі складові життєдіяльності підприємства: технічну, технологічну, біологічну, організаційну, маркетингову, збутову, інформаційну, процеси, кадрову, управлінську, комунікаційну, мотиваційну, структурну, інтелектуальну та ін. Лише при такому підході можливо забезпечити ефект інноваційної діяльності підприємства як системи в органічній єдності екологічних, соціальних та економічних вимог. Для визначення особливостей управління інноваційною діяльністю сільськогосподарських підприємств удосконалено поняття «інноваційна діяльність», під яким розуміємо динамічно-розвиваючий системно-змінюючий процес, спрямований на інноваційно-збалансовану системну зміну параметрів потенціалу підприємств на вході, в процесі і виході як базової основи створення кінцевого якісного продукту чи надання послуги суб’єктам за інтересами при задоволенні їхніх потреб з дотриманням екологічних, соціальних нормативів-стандартів, забезпечення економічної безпеки, конкурентоспроможності та економічної вигоди. На основі проведення теоретичних досліджень нами виділені принципи інноваційної діяльності, а саме: цільової спрямованості, системності, ієрархічності, комплексності, синергетичності, гнучкості та адаптивності, економічності, безперервності, гармонізації, соціологізації та екологізації, організаційної взаємодії, динамічності. Аналізуючи сільськогосподарські підприємства Тернопільської області виявлено значний земельний та трудовий потенціал, однак для підвищенння їх економічної ефективності необхідно зміцнити матеріально-технічну базу, та замінити трудомісткі технології, які є в більшості підприємств, на енерго- та матеріалозберігаючі. Слід відмітити, що задовільнити внутрішній попит та вивести країну на світові аграрні ринки можливо лише при технологічній модернізації, яка здатна забезпечити формування екологічного, результативного, ресурсозберігаючого, сільського господарства, при цьому головною умовою є активна інноваційна діяльність підприємств. Тернопільщина на сьогоднішній день наразі знаходиться в умовах наздоганяючої модернізації та обмежених інвестиційних ресурсів. Така ситуація потребує чіткого визначення перспектив і напрямів інноваційного розвитку аграрного сектору, а отже, інформації, що характеризує рівень розвитку та результати інноваційної діяльності. Основою стабілізації і подальшого прискореного розвитку сільського господарства є підвищення його ефективності та конкурентоспроможності, що, в свою чергу, матиме позитивний вплив на зростання зайнятості та відповідно доходів і рівня життя сільського населення області. За результатами дослідження інноваційної діяльності підприємств встановлено, що підприємства застосовують різні іноваційні технології, в залежності від спеціалізації, а саме: – при вирощуванні зернових і технічних культур (переважно соняшнику): GPS-моніторинг сільськогосподарської техніки, органічне землеробство, технології точного землеробства та No-till, система Mini till, крапельне зрошення; – на овочівництві, застосовують – механізоване збирання картоплі, огірка, моркви, томатів, чизельний обробіток ґрунту, крапельне зрошення, система Mini-till та органічне землеробство. В досліджуваному регіоні оганізаційними та маркетинговими інноваціями у рослинництві займаються 59% інноваційно активних підприємств та 30% інноваційно активних тваринницьких підприємств. За результатами дослідження встановлено, що результативність діяльності сільськогосподарських підприємств необхідно здійснювати з врахуванням специфіки їх розвитку, які виділені нами в 3 групи на основі техніко-технологічної модернізації, структурно-породної оптимізації, маркетингової, інформаційної, організаційної складової та розробленої нами системи активізаційної діяльності, спрямованої на виробництво органічно чистої продукції, задоволення потреб суб’єктів за інтересами в обраних стратегічних зонах господарювання. Акцент зроблено на посилення ролі державної аграрної та інвестиційної політики, спрямованої на активізацію нововведень в конкурентоспроможному розвитку аграрного сектора економіки. Запропоновано методику: оцінки інноваційної діяльності; рівня інновацій за типом розвитку соціально-економічних систем; визначення синергетичного ефекту від одночасного впровадження всіх видів інноваційної діяльності. Удосконалено класифікацію наукових підходів до формування інноваційної моделі розвитку сільськогосподарських підприємств, як системну цілісність і охоплює: концептуальний, комплексний, маркетинговий, функціональний, стратегічний, інноваційний, активізаційний, мотиваційний, системний, інтеграційний, синергетичний складові, які в своїй органічній єдності повинні забезпечувати розвиток і якість життя, конкурентоспроможність та сталий розвиток підприємств. Обґрунтовано методичний підхід до проектування системи управління інноваційної діяльності сільськогосподарських підприємств, яка охоплює в системі дуальні взаємодії суб’єктів діяльності за типами їх реакції та поведінки. Для прийняття обгрунтованих рішень щодо стратегічного розвитку підприємств побудовано багатофакторну модель та виявлено вплив часткових показників на інтегральний показник рівня інноваційної діяльності. За результатами дослідження встановлено, що найбільший вплив на результативну ознаку мають, інновації експортних взаємодій, інформаційні, управлінські, біологічні та організаційні інновації. Коефіцієнт множинної кореляції, характеризує високу тісноту зв’язку. При формуванні методик діагностики та оцінки інноваційної діяльності підприємств аграрного сектора економіки, слід враховувати специфіку. Тому в основу методик діагностики і оцінок нами пропонується включати такі чинники, як: тип інноваційного розвитку, тип соціального розвитку та розвиток національної політики в їх органічній єдності Розглянута класифікація інновацій за типом розвитку соціально економічних систем, яка охоплює соціальний, екологічний, організаційний, інтелектуальний біологічний, економічний, управлінський, функціонально-забезпечуючий, інформаційний, комунікаційний, експортно-орієнтований, лідерського спрямування, антикризовий, підприємницький, ціннісно-орієнтаційний аспекти. Дана класифікація покладена в основу розкриття специфіки основного їх змісту на рівні господарюючих структур та уточнення політики на державному рівні. Розроблені методичні підходи щодо оцінки рівнів інноваційності складових інноваційної діяльності підприємств. Дані методичні підходи в своїй системній цілісності є базовою основою для здійснення процесу діагностування та обґрунтування варіантів інноваційності при формуванні результативної системи управління інноваційною діяльністю підприємств в стратегічному їх розвитку. EN: To orient and strengthen the potential of enterprises as new balanced structural system integrity, in the context of the system the methodological approach improved the concept of "innovation" which is considered as systemically-qualitative, dynamically developing innovative process, irected for development (or attraction for the dissemination of innovations) and implementation the results of intellectual work to strengthen the capacity of enterprises as a new balanced structural system integrity, provision the production of a new product (product) and the provision of a qualitatively new service at satisfaction of needs of environmental subjects, increase the competitiveness of enterprises as entities of proposals. It is proved that innovation activity should cover all in the system components of life of the enterprise: technical, technological, biological, organizational, marketing, information, processes, staffing, managerial, communication, motivational, structural, intellectual, etc. Only with this approach is it possible to ensure the effect of innovation enterprises as systems in the organic unity of environmental, social and economic requirements. To determine the peculiarities of management of innovation activity agricultural enterprises improved the concept of "innovative activity", under which we understand the dynamically developing system-changing the process is aimed at an innovative balanced system change of parameters the potential of enterprises at the entrance, in process and output as the basis of creation the final quality product or the provision of services to actors of interest at meeting their needs with respect to environmental, ensuring economic security of competitiveness and economic benefits. On the basis of theoretical studies, we have identified the principles innovation activity, namely: target orientation, systemicity, hierarchy, complexity, synergy, flexibility and adaptability, profitability, continuity, harmonization, sociologization and ecologization, organizational interaction, dynamism. Analyzing agricultural enterprises of Ternopil region significant land and labor potential have been discovered, but it is effective implementation requires strengthening the material and technical base, replacing existing one’s resource-intensive and labor-intensive technologies for materials, energy and labor-saving. Only technological modernization can ensure the formation of an efficient, resource-saving, ecologically safe, science intensive agriculture, able to meet the needs of the domestic market and bring the country to leading positions on external agrarian markets. Decisive condition of Modernization is the activation of innovative activity of producers. However, now Ternopil region is in an overcoming modernization and limited investment resources. This situation requires a clear definition of prospects and directions of innovative development of the agrarian sector, and therefore information that characterizes the level of development and the results of innovation activities. The basis of Stabilization and further accelerated development of agriculture there increase its efficiency and competitiveness, which, in turn, will have a positive impact on employment growth and, accordingly, income and level life of the rural population of the region. According to the results of research of innovation activity of enterprises It is established that enterprises use different innovation technologies, in Depending on specialization, namely: – in the cultivation of cereals and industrial crops (mainly sunflower): No till technology, Mini-till system, precision farming technology, GPS monitoring of agricultural machinery, drip irrigation, organic agriculture; – on vegetable growing, apply - drip irrigation, numerical soil cultivation, mechanized harvesting of cucumber, tomatoes, carrots, potatoes, use of a fenny type sprayer when introducing plant protection products, Mini-till system and organic farming. In the region under study, organizational and marketing innovations 59% of innovation-intensive enterprises and 30% innovatively active livestock enterprises. According to the results of the study, the results were found to be effective the activities of agricultural enterprises must be carried out with taking into account the specifics of their development, which are allocated by us in 3 groups on the basis technical and technological modernization, structural-rock optimization, marketing, information, organizational component and developed by us activation system, aimed at production organically clean products, satisfying the needs of the subjects of interest in the elected strategic zones of management. The emphasis is on strengthening the role state agrarian and investment policy aimed at activation innovations in the competitive development of the agrarian sector of the economy. The offered methodology: estimation of innovative activity; level of innovation the type of development of socio economic systems; definition of synergy the effect of the simultaneous implementation of all types of innovation activities. The classification of scientific approaches to formation has been improved innovative model of agricultural enterprises as a system integrity and includes: conceptual, integrated, marketing, functional, strategic, innovative, activating, motivational, systemic, integration, synergetic components that are in their organic unity must ensure the development and quality of life, competitiveness and sustainable development of enterprises. The methodical approach to the design of the control system is substantiated innovative activity of agricultural enterprises, which encompasses in system of dual interaction of subjects of activity by types of their reaction and behavior. To make informed decisions about strategic development multifactor model is constructed and the influence of partial is revealed indicators for the integral indicator of the level of innovation activity. By the results of the study found that the greatest impact on the resultant have a sign, innovations in export interactions, information, management, biological and organizational innovations. Coefficient of multiple correlation characterizes the high tightness of communication. When forming methods of diagnostics and evaluation of innovation activity enterprises of the agrarian sector of the economy should take into account the specifics. That's why the basis of the diagnostic and evaluation techniques we propose to include the following factors like: type of innovation development, type of social development and development national policy in their organic unity. The classification of innovations according to the type of development of socio- economic systems that encompasses social, environmental, organizational, intellectual biological, economic, managerial, functional providing, informational, communication, export-oriented, leadership, anti crisis, entrepreneurial, value- orientation aspects. This classification is the basis for the disclosure the specifics of their main content at the level of economic structures and clarification policy at the state level. Methodical approaches to assessing the levels of innovation are developed components of innovation activity of enterprises. These methodological approaches are in their own system integrity is the basis for the diagnostic process and justification of the options of innovation in the formation of a productive one systems of management of innovative activity of enterprises in their strategic development.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17498
UDC: 631.11
Appears in Collections:Дисертації, автореферати дисертацій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6dysertacija-rekush.pdf2.88 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.