Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17445
Title: Удосконалення технології соусів на основі безлактозної молочної сироватки
Other Titles: кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 181 «Харчові технології», ОПП «Індустрія здорового харчування»
Authors: Андрейченко, Даяна Іванівна
Scientific director: Гончар, Юлія Миколаїна
Keywords: переробка молочної сироватки;технології соусів;використання журавлиного соку;майонезний соус;дієтичне харчування
Issue Date: 2024
Publisher: Запоріжжя : 2024
Citation: Андрейченко Д. І. Удосконалення технології соусів на основі безлактозної молочної сироватки : кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 181 «Харчові технології» ОПП «Індустрія здорового харчування». Андрейченко Даяна Іванівна. Наук. керівник доктор філософії Ю. М. Гончар. Запоріжжя, 2024. 82 с., 18 таблиць, 9 рисунків.
Abstract: UA: В кваліфікаційній роботі наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень щодо використання молочної сироватки у технології соусів. Завдання роботи полягало в обґрунтуванні та виборі технології виробництва соусу з використанням рослинної сировини та сухої демінералізованої сироватки в якості розширення асортименту продуктів функціонального та лікувального призначення. Комплексна переробка молочної сироватки дає можливість створити додаткові напрямки використання сироваткових білків, лактози, а також сприяє зменшенню забруднення навколишнього середовища. Кисломолочні продукти, в тому числі і відходи молочної промисловості – молочна сироватка в дієтичному і лікувальному харчуванні за своїми оздоровчими властивостями перевершують молоко. Вона містять складові частини молока в більш засвоюваному вигляді. Використання рослинних компонентів, які здатні впливати на структуроутворення напоїв є перспективним і доцільним в отриманні ферментованих напоїв функціонального призначення з високим вмістом біологічно активних речовин. Збагачення молочної сироватки пробіотичними компонентами, які вибірково стимулюють ріст і активність захисної мікрофлори кишечника людини, дозволяє поліпшити здоров'я людей, які мають проблеми пов’язані з зайвою вагою і функціями шлунково-кишкового тракту. Для покращення сенсорних показників та підвищення біологічної цінності соусів з використанням сироватки до їх складу додано натуральний сік журавлини. У результаті проведення експериментальних досліджень встановлено оптимальне співвідношення сухої сироватки та соку журавлини у технології виробництва майонезу. Запропоновані технологічні рішення дозволяють розширити асортимент безлактозних продуктів харчування та підвищити їхню біологічну цінність. Наведено інформацію щодо охорони праці, цивільного захисту, економічної ефективності інноваційного продукту.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17445
Appears in Collections:Магістерські роботи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_Andreichenko_D_21MBHT.pdf1.16 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.