Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17396
Title: Обґрунтування параметрів і режимів роботи регульованого електропривода мотоблока : дис.. канд. техн. наук; спец. 05.09.03; 14.
Authors: Ковальов, Олександр Вікторович
Kovalov, Oleksandr
Scientific director: Назаренко, Ігор Петрович
Keywords: обробіток ґрунту;електромотоблок;тягова характеристика;система керування;параметри регулювання;тяговий двигун
Issue Date: 2021
Publisher: Мелітополь, ТДАТУ
Citation: Ковальов О.В. Обґрунтування параметрів і режимів роботи регульованого електропривода мотоблока : дис.. канд. техн. наук; спец. 05.09.03; 14. Таврійський держ. агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного. Мелітополь, 2021. 160 с.
Abstract: Дисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності технологічного процесу основних видів обробітку ґрунту і зменшенню питомих енерговитрат на обробіток ґрунту шляхом обґрунтування параметрів і режимів роботи електропривода мотоблока. В Україні за останні роки значно збільшилася кількість фермерських господарств і приватних землекористувачів. При цьому великий розвиток отримало овочівництво захищеного ґрунту. Для підвищення ефективності виробництва овочів в теплицях і парниках широке застосування отримали малогабаритні мобільні агрегати у вигляді мотоблоків з ДВЗ потужністю 1-7 кВт вітчизняного і зарубіжного виробництва. В цілому мотоблоки з ДВЗ характеризуються як ефективні засоби малої механізації трудомістких процесів і особливо основного процесу обробку ґрунту в фермерських господарствах, на присадибних і дачних ділянках. Однак під час роботи мобільних агрегатів з ДВЗ в теплицях і парниках підвищується рівень шуму і загазованість повітря, які негативно впливають не тільки на людей, але й на рослини. Причина цього - продукти неповного згоряння рідкого палива, які осідаючи на скляну або плівкову поверхню теплиці зменшують їх проникність, як наслідок, це приводить до зниження росту і розвитку рослин. До недоліків мотоблоків з ДВЗ також відносяться досить високі питомі витрати рідкого палива, що має високу вартість, труднощі при пуску і зупинці агрегату, а також відносно невисока надійність ДВЗ.Більш перспективними для роботи в спорудах захищеного ґрунту є мобільні агрегати з тяговими електродвигунами (ТЕД), що отримали назву електромотоблоків, як екологічно чисті агрегати що не мають названих недоліків. Як показали проведені дослідження, заміна ДВЗ на нерегульований електропривод з асинхронним двигуном не дозволяє забезпечити необхідний діапазон регулювання швидкості руху електромотоблока, а також високі енергетичні показники його роботи. Дослідження таких енергетичних засобів обробітку ґрунту є актуальним в південному регіоні України.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17396
UDC: 631.372
Appears in Collections:Дисертації, автореферати дисертацій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
01.-dr_kovalov_o.pdf7.55 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.