ЗВІТ ПРО НАУКОВО-ДОСЛІДНУ РОБОТУ Програма 1 ОБГРУНТУВАННЯ АНТИСТРЕСОВИХ ПРИЙОМІВ У РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЯХ ВИРОЩУВАННЯ ЗЕРНОВИХ, ЗЕРНОБОБОВИХ І ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР У СТЕПОВІЙ ЗОНІ УКРАЇНИ (проміжний).
Вантажиться...
Дата
Автори
Прісс, Олеся Петрівна
Priss, Оlesia
Колесніков, Максим Олександрович
Покопцева, Любов Анатоліївна
Білоусова, Зоя Володимирівна
Пащенко, Юлія Петрівна
Капінос, Марина Володимирівна
Степанова, Катерина Сергіївна
Онищенко, Ольга Вячеславівна
Веренчук, Анастасія Олексіївна
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
ТДАТУ
Анотація
Об’єкт досліджень - процес формування врожайності та якості насіння
сільськогосподарських культур.
Мета роботи: оптимізувати продукційний процес посівів пшениці
озимої, ячменю ярого, гороху посівного, соняшнику щодо реалізації
біологічного потенціалу врожайності та якості насіннєвого матеріалу через
використання антистресових технологій вирощування.В ході виконання розділу 1.1.1. було виявленні основних
агрометеорологічних факторів, які пояснюють зміну врожайності пшениці
озимої в умовах Південного Степу України та побудові математичної моделі
урожайності культури на основі виявлених стресових чинників.
Було показано, що суттєвий вплив на формування врожайності пшениці
озимої в умовах Південного Степу України мають погодні умови в період
вегетації рослин. Частка їх впливу значно перевищує вплив агротехнічних
елементів технології вирощування і сягає майже 61%.
Проведеним кореляційним аналізом щодо впливу погодних факторів
було встановлено середній (помітний) та високий лінійний кореляційний
зв'язок між 18 погодними факторами та урожайністю пшениці озимої в
діапазоні значень коефіцієнту кореляції від -0,79 до 0,82.
На основі проведеного регресійного аналізу було досліджено ефект
мультиколінеарності між факторами, проаналізовано значимість впливу
кожного фактора окремо та побудовано лінійну регресійну модель.
Побудована модель прогнозування врожайності зерна пшениці озимої може
стати ефективним інструментом для прийняття адекватних рішень щодо
планування заходів по реалізації чи зберіганню отриманого врожаю.