Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17323
Title: ЗВІТ ПРО НАУКОВО-ДОСЛІДНУ РОБОТУ Програма 1 ОБГРУНТУВАННЯ АНТИСТРЕСОВИХ ПРИЙОМІВ У РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЯХ ВИРОЩУВАННЯ ЗЕРНОВИХ, ЗЕРНОБОБОВИХ І ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР У СТЕПОВІЙ ЗОНІ УКРАЇНИ (проміжний).
Authors: Прісс, Олеся Петрівна
Priss, Оlesia
Колесніков, Максим Олександрович
Покопцева, Любов Анатоліївна
Білоусова, Зоя Володимирівна
Пащенко, Юлія Петрівна
Капінос, Марина Володимирівна
Степанова, Катерина Сергіївна
Онищенко, Ольга Вячеславівна
Веренчук, Анастасія Олексіївна
Кенєва, Вікторія Анатоліївна
Нєжнова, Ніна Геннадіївна
Scientific director: Колесніков, Максим Олександрович
Kolesnikov, Maksym
Keywords: пшениця озима;соняшник;кукурудза;погодні фактори;водний дефіцит;мінеральне живлення;фотосинтетична діяльність;біостимулятор;ріст та розвиток рослин;урожайність регулятор росту рослин
Issue Date: 2023
Publisher: ТДАТУ
Abstract: Об’єкт досліджень - процес формування врожайності та якості насіння сільськогосподарських культур. Мета роботи: оптимізувати продукційний процес посівів пшениці озимої, ячменю ярого, гороху посівного, соняшнику щодо реалізації біологічного потенціалу врожайності та якості насіннєвого матеріалу через використання антистресових технологій вирощування.В ході виконання розділу 1.1.1. було виявленні основних агрометеорологічних факторів, які пояснюють зміну врожайності пшениці озимої в умовах Південного Степу України та побудові математичної моделі урожайності культури на основі виявлених стресових чинників. Було показано, що суттєвий вплив на формування врожайності пшениці озимої в умовах Південного Степу України мають погодні умови в період вегетації рослин. Частка їх впливу значно перевищує вплив агротехнічних елементів технології вирощування і сягає майже 61%. Проведеним кореляційним аналізом щодо впливу погодних факторів було встановлено середній (помітний) та високий лінійний кореляційний зв'язок між 18 погодними факторами та урожайністю пшениці озимої в діапазоні значень коефіцієнту кореляції від -0,79 до 0,82. На основі проведеного регресійного аналізу було досліджено ефект мультиколінеарності між факторами, проаналізовано значимість впливу кожного фактора окремо та побудовано лінійну регресійну модель. Побудована модель прогнозування врожайності зерна пшениці озимої може стати ефективним інструментом для прийняття адекватних рішень щодо планування заходів по реалізації чи зберіганню отриманого врожаю.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17323
UDC: 631.811.9:678.048
Appears in Collections:Звіти з НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_zvit_NDI_ATE_Kolesnikov.pdf1.79 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.