Вплив сольового стресу на процеси пероксидації та окисної модифікації білків при проростанні сої.

Вантажиться...
Ескіз

Дата

Автори

Колесніков, Максим Олександрович
Пащенко, Юлія Петрівна

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

ORCID

Видавець

Ніжин: НДУ імені Миколи Гоголя

Анотація

UKR У наш час процес засолення ґрунтів стає невід’ємним фактором аридизації клімату півдня України. Сольовий стрес, що виникає за таких умов призводить до порушення фізіологічних функцій рослин та зниження їх урожайності. Україні нараховується понад 4 млн. га ґрунтів з підвищеним вмістом солей, зокрема, 2,8 млн. га солонцевих ґрунтів, 2 млн. га з яких використовуються в ріллі. Основною проблемою зрошуваного землеробства в степовій зоні півдня України є вторинне засолення ґрунту, пов’язане з використанням води для іригації з високим вмістом солей та неглибоким заляганням ґрунтових вод. Вирощування сої в умовах вторинного засолення ґрунтів призводить до зниження потенціалу її продуктивності, а сольовий стрес викликає генерацію АФК, активує пероксидацію ліпідів, порушує білковий обмін та знижує якість продукції. ENG This study was conducted to access the effect of salt stress on the intensity of the process of lipid peroxidation and oxidative modification of proteins at the heterotrophic stage of soybean development. It is shown that under the action of stress, oxidative processes are activated in soybean organs, which is indicated by an increase in the TBA–reactive substances content and POM, inactivation of catalase, and inhibition of growth processes.

Опис

Бібліографічний опис

Колесніков М.О., Пащенко Ю.П. Вплив сольового стресу на процеси пероксидації та окисної модифікації білків при проростанні сої. Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю, присвячена 95-річчю навчально-дослідної агробіостанції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя: збірник статей – Ніжин: НДУ імені Миколи Гоголя, 2023. С. 54-57

DOI

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By