Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17186
Title: Вплив сольового стресу на процеси пероксидації та окисної модифікації білків при проростанні сої.
Authors: Колесніков, Максим Олександрович
Пащенко, Юлія Петрівна
Keywords: соя;пероксидація ліпідів;окисна модифікація білків;стрес;засолення
Issue Date: Sep-2023
Publisher: Ніжин: НДУ імені Миколи Гоголя
Citation: Колесніков М.О., Пащенко Ю.П. Вплив сольового стресу на процеси пероксидації та окисної модифікації білків при проростанні сої. Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю, присвячена 95-річчю навчально-дослідної агробіостанції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя: збірник статей – Ніжин: НДУ імені Миколи Гоголя, 2023. С. 54-57
Abstract: UKR У наш час процес засолення ґрунтів стає невід’ємним фактором аридизації клімату півдня України. Сольовий стрес, що виникає за таких умов призводить до порушення фізіологічних функцій рослин та зниження їх урожайності. Україні нараховується понад 4 млн. га ґрунтів з підвищеним вмістом солей, зокрема, 2,8 млн. га солонцевих ґрунтів, 2 млн. га з яких використовуються в ріллі. Основною проблемою зрошуваного землеробства в степовій зоні півдня України є вторинне засолення ґрунту, пов’язане з використанням води для іригації з високим вмістом солей та неглибоким заляганням ґрунтових вод. Вирощування сої в умовах вторинного засолення ґрунтів призводить до зниження потенціалу її продуктивності, а сольовий стрес викликає генерацію АФК, активує пероксидацію ліпідів, порушує білковий обмін та знижує якість продукції. ENG This study was conducted to access the effect of salt stress on the intensity of the process of lipid peroxidation and oxidative modification of proteins at the heterotrophic stage of soybean development. It is shown that under the action of stress, oxidative processes are activated in soybean organs, which is indicated by an increase in the TBA–reactive substances content and POM, inactivation of catalase, and inhibition of growth processes.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17186
UDC: 630.161.4:577.152
Appears in Collections:кафедра Плодоовочівництво, виноградарство та біохімія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1_2023.pdf987.17 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.