Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17137
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСамойчук, Кирило Олегович-
dc.contributor.authorЛомейко, Олександр Петрович-
dc.contributor.authorКовальов, Олександр Олександрович-
dc.contributor.authorЧервоткіна, Олександра Олександрівна-
dc.contributor.authorSamoichuk, Kyryl-
dc.contributor.authorLomeiko, Oleksandr-
dc.contributor.authorKovalyov, Oleksandr-
dc.contributor.authorChervotkina, Oleksandra-
dc.date.accessioned2023-12-08T11:39:46Z-
dc.date.available2023-12-08T11:39:46Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationСамойчук К. О., Ломейко О. П., Ковальов О. О., Червоткіна О. О. Зниження енергетичних витрат диспергування за рахунок явища ежекції. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету : наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ, 2023. Вип. 23, т. 1. С. 77-84.uk
dc.identifier.issn2220-8674-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17137-
dc.description.abstractUA: В статті проведений аналіз пристроїв аналогу та прототипу корисної моделі, результати якого свідчать про конструктивні особливості, з врахуванням яких технічно неможливим є забезпечення ежекції. Оскільки головним чинником диспергування є створення максимальної різниці між швидкостями знежиреного молока та вершків для забезпечення ефективного диспергування в цих конструкціях необхідно використовувати примусову подачу жирової фази, що призводить до збільшення енерговитрат процесу. Запропоновано корисну модель, в якій шляхом модернізації конструктивних елементів корпусної частини та виконання конфузору з різьбовою частиною та ущільнювачами можливо забезпечити 15–20% зниження енергетичних витрат диспергування. EN: The results of leading research aimed at increasing the energy efficiency of the dispersion process allowed determining the difference in speed of skimmed milk and cream as the main factor of dispersion. This principle was implemented taking into account the hypothesis of the dominant role in the process of the destruction of fat globules of the difference between the speeds of skimmed milk and cream in the two designs.Designs developed on the basis of this hypothesis provide a reduction in energy consumption in the manufacture of products with technologically determined values of the average diameter of fat balls. In the article, an analysis of analogue devices and a prototype of a useful model is carried out, the results of which testify to the design features of the considered devices, taking into account which it is technically impossible to ensure ejection. Since the main factor of dispersion is the creation of the maximum difference between the velocities of skimmed milk and cream, in order to ensure effective dispersion in these structures, it is necessary to use the forced supply of the fat phase, which leads to an increase in the energy consumption of the process. A useful model is proposed, in which, by modernizing the structural elements of the body part and performing the confusor with a threaded part and seals, it is possible to ensure a 15-20% reduction in the energy costs of dispersion. The necessary hydrodynamic conditions that exclude the forced supply of cream and ensure the suction of the required amount of cream in the proposed design are achieved by making the outer part of the confusor and the inner surface of the nozzle in such a way that a conical channel is formed between them. The proposed useful model allows simultaneous homogenization and fat normalization of the product, while regulating the ejection of the required amount of cream. The design features of the proposed useful model make it easier to service the surfaces of the homogenizer prone to obliteration, which increases the reliability of the equipment.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЗапоріжжя : 2023uk
dc.subjectцентральний каналuk
dc.subjectструминний гомогенізаторuk
dc.subjectвершкиuk
dc.subjectенергетичні витратиuk
dc.subjectмолокоuk
dc.subjectдиспергуванняuk
dc.subjectежекціяuk
dc.subjectcentral channeluk
dc.subjectjet homogenizeruk
dc.subjectcreamuk
dc.subjectenergy costsuk
dc.subjectmilkuk
dc.subjectdispersionuk
dc.subjectejectionuk
dc.titleЗниження енергетичних витрат диспергування за рахунок явища ежекціїuk
dc.title.alternativeReduction of energy costs of dispersion due to the ejection phenomenonuk
dc.typeArticleuk
local.identifier.doi10.31388/2078-0877-2023-23-1-77-84uk
local.identifier.udc637.134uk
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pratsi_2023_v.23,t.1_77-84.pdf1.41 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.