Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16880
Title: Зберігання зелені коріандру (coriandrum sativum l.) в живильному середовищі
Authors: Прісс, Олеся Петрівна
Priss, Olesia
Сухаренко, О.І.
Коляденко, В.В.
Нестеров, Ю.Ю.
Keywords: зелень коріандру;зберігання;живильне середовище;гідрогель;природні втрати маси;пігменти;cilantro;storage;nutrient medium;hidrogel;pigments;natural loss of mass
Issue Date: 2019
Publisher: Мелітополь, ТДАТУ
Citation: Прісс О.П., Сухаренко О.І., Коляденко В.В., Нестеров Ю.Ю. Зберігання зелені коріандру (coriandrum sativum l.) в живильному середовищі. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету: електронне наукове фахове видання. Мелітополь: ТДАТУ, 2019. Вип.9, том 1. С. 585-594
Abstract: UKR: Зелень коріандру (Coriandrum sativum L.) одна з найбільш широко використовуваних свіжих трав у світі. Свіжозрізану зелень важко зберігати без втрая якісних характеристик. При дотримання температуро - вологістних режимів, втрата аромату, високі природні втрати маси зелені та її пожовтіння призводять до скорочення терміну зберігання. Для подовження термінів зберігання і стабілізації вмісту біологічно активних речовин запропонована технологія зберігання зелені коріандру в живильному середовищі на основі гідрогелю та хлорофіліпту. Встановлено, що зберігання зелені коріандру у живильному середовищі з гідрогелем та хлорофіліптом забезпечує подовження терміну зберігання, скорочує природні втрати маси, стабілізує вміст пігментів. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ ENG: Cilantro (Coriandrum sativum L.) is one of the most widely used fresh herbs in the world. Freshly cut greenery is difficult to store without losing its quality. In case of maintaining temperature and humidity regimes shelf life time decreases due to high natural loss of green mass, its yellowing and the loss of flavor. The method of cilantro storage in the hydrogel-chlorophyllipt-based nutrient medium was suggested in order to prolong spinach shelf life and to stabilize biologically active substances. Fresh leaves of cilantro were collected in 50g bundles, tied with an elastic band, cooled to a temperature of about 5 °C and transported to the lab within 2 hours after harvesting. In the laboratory stems of greenery were put in polyethylene bags, which were pre-filled with nutrient medium 1% hydrogel (variant 1) or same 1% hydrogel with 0.25% chlorophyllipt acting as antioxidant (variant 2). The control variant was left without the nutrient environment. Bags with bundles of greenery were packed into boxes and stored under the ± 0, 5 ° C and relative humidity of air 95 ± 3%. Basing on the conducted research it was established that usage of hydrogel-based nutrient medium allows to prolong the shelf life of cilantro 3.0... 3.5 fold (depending on the variant) comparing with the control group. The usage of hydrogel-based nutrient medium reduces natural loss of weight 2.2... 2.5 fold. After the 3.5 fold-prolonged cilantro storage period in the hydrogel-chlorophyllipt-based nutrient medium greenery had the same hedonic assessment as the control. Application of the nutrient medium slowers the chlorophyll and carotenoids degradation during the cilantro shelf life. In greenery stored in the chlorophyllipt-containing nutrient medium the level of chlorophylls concentration is higher by 24.6% compared to control, and the concentration of carotenoids by 49.7%.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16880
ISSN: 2220-8674
DOI: 10.31388/2220-8674-2019-1-57
UDC: 631.563.8:635.75
Appears in Collections:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
57_2019.pdf597.89 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.