Вибір сорту черешні з оптимальним комплексом параметрів за методом багатокрітеріальної оптимізації
Вантажиться...
Файли
Дата
Автори
Іванова, Ірина Євгенівна
Сердюк, Марина Єгорівна
Герасько, Тетяна Володимирівна
Білоус, Ельзара Серанівна
Кривонос, Ірина Анатоліївна
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
Мелітополь, ТДАТУ
Анотація
UKR: Дослідження присвячені оцінці впливу сортових особливостей на
товарні та біохімічні показники плодів черешні української селекції , що
вирощені в умовах Півдня України. Проведено науково – обґрунтовану оцінку
свіжих плодів 12-ти районованих сортів черешні в стадії знімальної стиглості
методом багатокритеріальної оптимізації. В межах досліджуваної групи сортів
кращим виявився новий районований сорт Удівітельна (1 ранг) − (х12) =1,80.
Контрольний сорт Мелітопольська чорна за значенням цільової функції отримав
11 ранг - (х1) = 3,81 , а районований сорт Удача за комплексом товарних та
біохімічних показників отримав значення (х10) = 3,91 та займає останній 12 ранг.
На підставі значень товарно-біохімічних показників сорту Удівітельна розроблено
комплекс параметрів, який дозволяє науково прогнозувати оптимальну якість
свіжих плодів черешні: середня маса плоду – 9,6 %; початкова концентрація сухих
розчинних речовин - 19,8 %; цукрів 12,9 %; титрованих кислот 0,52%;
аскорбінової кислоти 6,9 мг/100г; суми біофлавоноїдів 570,0 мг/100г. \\\\\\\\\\\\ENG:The research is devoted to the evaluation of the effect of varietal characteristics
on the marketability and biochemical parameters of Ukrainian cherry fruit selections
grown in the conditions of the south of Ukraine. A scientifically grounded estimation of
fresh fruits of 12 zoned varieties of sweet cherries of shooting ripeness by the method of
multicriteria optimization was conducted. Within the studied group of varieties, the new
zoned variety Udivitelna was found to be the best - 1 rank - φ (x12) = 1.80.The control
variety Melitopolska chorna checked the rank 11 - φ (x1) = 3.81 for the target function,
and the rational variety for Udacha after the complex of marketability and biochemical
indices got the value - φ (x10) = 3.91 and occupies the last twelfth rank. On the basis of
the values of marketability and biochemical indicators of the Udivitelna variety, a set of
parameters was developed, which allows scientifically to predict the optimum quality of
fresh fruit of sweet cherry: the average weight of the fruit - 9,6%; initial concentration
of dry soluble substances - 19,8%; sugar - 12,9%; titrated acids - 0,52%; ascorbic acid
- 6.9 mg / 100 g; the sum of bioflavonoids - 570.0 mg / 100 g.
Опис
Ключові слова
плоди черешні, товарність плодів, термін достигання, біохімічний склад, багатокритеріальний метод, геометрична згортка критеріїв, ряд ранжування, цільова функція, сорт, якість, sweet cherry fruits, marketability of fruits, shelf life, quality, variety, biochemical composition, multicriteria method, target function, geometric convolution of criteria, row ranking
Бібліографічний опис
Іванова І. Є., Сердюк М. Є., Герасько Т. В., Білоус Е. С., Кривонос І. А. Вибір сорту черешні з оптимальним комплексом параметрів за методом багатокрітеріальної оптимізації. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету: електронне наукове фахове видання. Мелітополь: ТДАТУ, 2019. Вип.9, том 1. С. 551-560