Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16878
Title: Вибір сорту черешні з оптимальним комплексом параметрів за методом багатокрітеріальної оптимізації
Other Titles: THE CHOICE OF SWEET CHERRY VARIETIES WITH OPTIMAL SET OF PARAMETERS BY THE METHOD MULTICRITERIA OPTIMIZATION
Authors: Іванова, Ірина Євгеніївна
Сердюк, Марина Єгорівна
Герасько, Тетяна Володимирівна
Білоус, Ельзара Серанівна
Кривонос, Ірина Анатоліївна
Keywords: плоди черешні;товарність плодів;термін достигання;біохімічний склад;багатокритеріальний метод;геометрична згортка критеріїв;ряд ранжування;цільова функція;сорт;якість;sweet cherry fruits;marketability of fruits;shelf life;quality;variety;biochemical composition;multicriteria method;target function;geometric convolution of criteria;row ranking
Issue Date: 2019
Publisher: Мелітополь, ТДАТУ
Citation: Іванова І. Є., Сердюк М. Є., Герасько Т. В., Білоус Е. С., Кривонос І. А. Вибір сорту черешні з оптимальним комплексом параметрів за методом багатокрітеріальної оптимізації. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету: електронне наукове фахове видання. Мелітополь: ТДАТУ, 2019. Вип.9, том 1. С. 551-560
Abstract: UKR: Дослідження присвячені оцінці впливу сортових особливостей на товарні та біохімічні показники плодів черешні української селекції , що вирощені в умовах Півдня України. Проведено науково – обґрунтовану оцінку свіжих плодів 12-ти районованих сортів черешні в стадії знімальної стиглості методом багатокритеріальної оптимізації. В межах досліджуваної групи сортів кращим виявився новий районований сорт Удівітельна (1 ранг) − (х12) =1,80. Контрольний сорт Мелітопольська чорна за значенням цільової функції отримав 11 ранг - (х1) = 3,81 , а районований сорт Удача за комплексом товарних та біохімічних показників отримав значення (х10) = 3,91 та займає останній 12 ранг. На підставі значень товарно-біохімічних показників сорту Удівітельна розроблено комплекс параметрів, який дозволяє науково прогнозувати оптимальну якість свіжих плодів черешні: середня маса плоду – 9,6 %; початкова концентрація сухих розчинних речовин - 19,8 %; цукрів  12,9 %; титрованих кислот  0,52%; аскорбінової кислоти  6,9 мг/100г; суми біофлавоноїдів 570,0 мг/100г. \\\\\\\\\\\\ENG:The research is devoted to the evaluation of the effect of varietal characteristics on the marketability and biochemical parameters of Ukrainian cherry fruit selections grown in the conditions of the south of Ukraine. A scientifically grounded estimation of fresh fruits of 12 zoned varieties of sweet cherries of shooting ripeness by the method of multicriteria optimization was conducted. Within the studied group of varieties, the new zoned variety Udivitelna was found to be the best - 1 rank - φ (x12) = 1.80.The control variety Melitopolska chorna checked the rank 11 - φ (x1) = 3.81 for the target function, and the rational variety for Udacha after the complex of marketability and biochemical indices got the value - φ (x10) = 3.91 and occupies the last twelfth rank. On the basis of the values of marketability and biochemical indicators of the Udivitelna variety, a set of parameters was developed, which allows scientifically to predict the optimum quality of fresh fruit of sweet cherry: the average weight of the fruit - 9,6%; initial concentration of dry soluble substances - 19,8%; sugar - 12,9%; titrated acids - 0,52%; ascorbic acid - 6.9 mg / 100 g; the sum of bioflavonoids - 570.0 mg / 100 g.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16878
ISSN: 2220-8674
DOI: 10.31388/2220-8674-2019-1-54
UDC: 664.8.037.5:634.2
Appears in Collections:кафедра Рослинництва ім. професора В.В. Калитки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
54_2019.pdf666.43 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.