Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16806
Title: Методика розробки експериментального зразка пульсаційного гомогенізатора молока
Other Titles: Method of the experimental sample development of the milk pulsation homogenizer
Authors: Кюрчев, Сергій Володимирович
Самойчук, Кирило Олегович
Ломейко, Олександр Петрович
Kiurchev, Serhii
Samoichuk, Kyryl
Lomeiko, Oleksandr
Keywords: гомогенізація;диспергування молока;емульсія;дисперсність;експериментальний зразок;гомогенізатор;homogenization;dispersion of milk;emulsion;dispersion;experimental sample;homogenizer
Issue Date: 2023
Publisher: Запоріжжя : 2023
Abstract: UA: Для розробки нових типів гомогенізаторів, їх досліджень та визначення теорій диспергування й гомогенізації важливим етапом є розробка експериментального зразка дослідного гомогенізатора. Тому мета даної статті – розробити методику створення експериментального зразка пульсаційного гомогенізатора, придатну для проведення експериментальних досліджень процесу пульсаційної гомогенізації молока. Така методика необхідна дослідникам на етапі планування експериментальних досліджень процесів диспергування та гомогенізації. В результаті проведених досліджень показана методика та етапи створення експериментального зразку пульсаційного гомогенізатора молока, який необхідний для проведення досліджень процесу пульсаційної гомогенізації. Приведена схема експериментального зразка пульсаційного гомогенізатора молока, описано принцип роботи установки, обґрунтовано програму проведення експериментальних досліджень. Показана методика розрахунків техніко-економічних показників експериментального зразка пульсаційного гомогенізатора, та розрахунку основних показників стандартизації та уніфікації об’єкта. EN: For the development of new types of homogenizers, their research, and the definition of theories of dispersion and homogenization, an important stage is the development of an experimental sample of a research homogenizer. At present, there is practically no data on the methodology of developing experimental research installations of homogenizers. The purpose of this article is to develop a method for creating an experimental sample of a pulsating homogenizer, suitable for conducting experimental studies of the process of pulsating milk homogenization. Such a technique is necessary for researchers at the stage of planning experimental studies of dispersion and homogenization processes. As a result of the conducted research, the method and stages of creating an experimental sample of a pulsating homogenizer of milk, which is necessary for conducting research into the process of pulsating homogenization, are shown. The diagram of the experimental sample of the pulsating homogenizer of milk is given, the principle of operation of the installation is described, the program of experimental research is substantiated, the method of calculating the technical and economic indicators of the experimental sample of the pulsating homogenizer is shown, and it is calculated that the developed experimental installation of the pulsating homogenizer, in comparison with the most common valve homogenization, allows obtaining a general savings in the amount of more than 201 UAH/t. The method of calculating the main indicators of standardization and unification of an experimental sample of a pulsating homogenizer is given. As a result of the calculation, the applicability coefficient Kpr = 44.8% and the repeatability coefficient Kp = 67.82% were determined. The obtained indicators allow us to conclude about a fairly high level of repeatability of the constituent parts in the composition of the experimental sample of the pulsating homogenizer.
Description: Кюрчев С. В., Самойчук К. О., Ломейко О. П. Методика розробки експериментального зразка пульсаційного гомогенізатора молока. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ. 2023. Вип. 13, том 2. C. 18-29.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16806
ISSN: 2220-8674
DOI: 10.31388/2220-8674-2023-2-2
UDC: 637.134
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nk._v.13_2_18-29.pdf1.64 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.