Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16797
Title: Регулювання якості м’яса гусей біологічно активними сполуками вівса посівного
Other Titles: Regulation of geese meat quality by biologically active compounds of oats
Authors: Майборода, Данііл Олександрович
Данченко, Олена Олександрівна
Здоровцева, Любов Миколаївна
Данченко, Микола Миколайович
Ніколаєва, Ю. В.
Maiboroda, Daniil
Danchenko, Olena
Zdorovtseva, Liubov
Danchenko, Mykola
Nicolaieva, Yu.
Keywords: м'ясо;низькотемпературне зберігання;окисне псування;жиророзчинні вітаміни;жирнокислотний склад;meat;low-temperature storage;oxidative spoilage;biogenic antioxidants;fat-soluble vitamins;fatty acid composition
Issue Date: 2023
Publisher: Запоріжжя : 2023
Abstract: UA: Результатами проведених досліджень доведено, що додавання екстракту вівса до раціону гусей сприяє гальмуванню процесів окисного псування гусячого м’яса під час низькотемпературного зберігання. Під впливом екстракту вівса збільшується вихідний вміст вітаміну Е (на 38,7%) і β-каротину (на 29,5 % )у м'ясі гусей. Надалі при зберігання різниця цих показників м’яса контрольної і дослідної груп зменшується, але залишається достовірною. Основні зміни жирнокислотного складу м'яса дослідної групи відбувались у напрямку підвищення вмісту олеїнової кислоти. Отже, додавання екстракту вівса до раціону гусей сприяє отриманню якісної екологічно чистої м’ясної сировини з більш тривалим терміном зберігання. EN: The effect of oat extract (Avena Sativa L.) in the diet of geese on the dynamics of the content of secondary products of lipid peroxidation, the content of fat-soluble vitamins A, E, β-carotene and the fatty acid composition of lipids of the obtained meat and changes in these indicators during its low-temperature storage was studied. Under the influence of oat extract, the content of vitamin E (by 38.7%) and β-carotene (by 29.5%) in gееse meat increases. During low-temperature storage of the obtained meat, the difference between these indicators of the control and experimental samples decreases, but remains significant. It has been established that during low-temperature storage of meat under the influence of the extract, the period of equilibrium between pro- and antioxidants is extended and the activation of the processes of oxidative spoilage of meat begins only from the 180th day (in the control sample from the 120th). Significant changes in the fatty acid composition of meat lipids under the influence of oat extract have not been established. The main changes in the fatty acid composition under the influence of oat extract occurred in the direction of increasing the content of monounsaturated acids. The content of oleic acid in the meat of the geese of the experimental group was 15.7 - 11.3% higher than the corresponding control indicators (beginning and end of the experiment, respectively). Significant changes in the content of ω3- and ω6-polyunsaturated fatty acids have not been established. The introduction of oat extract into the diet of geese contributes to the production of better quality, environmentally friendly goose meat with a longеr shelf life.
Description: Майборода Д. О., Данченко О. О., Здоровцева Л. М., Данченко М. М., Ніколаєва Ю. В. Регулювання якості м’яса гусей біологічно активними сполуками вівса посівного. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ. 2023. Вип. 13, том 1. C. 338-347.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16797
ISSN: 2220-8674
DOI: 10.31388/2220-8674-2023-1-29
UDC: [577.1+637.04+636.5+633.13]:664.8.037.53
Appears in Collections:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nk. V_13_1_338-347.pdf1.51 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.