Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16790
Title: Ефект зберігання ягід після застосування холоду
Other Titles: Effect of storage of berries after the application of cold
Authors: Кюрчев, Сергій Володимирович
Верхоланцева, Валентина Олександрівна
Паляничка, Надія Олександрівна
Kiurchev, Serhii
Verkholantseva, Valentyna
Palianychka, Nadiia
Keywords: холод;ягода;зберігання;термін;температура;процес;обробка;продукція;сold;berry;storage;period;temperature;process;processing;products
Issue Date: 2023
Publisher: Запоріжжя : 2023
Abstract: UA: З розвитком культури споживання ягід в Україні та у світі, а також зі збільшенням пропозиції від виробників попит на якісну продукцію зростає. Для підтримки конкурентоспроможності та високої якості продукції виробникам потрібно впроваджувати нові технології у процесі вирощування ягід, так і в процесах післязбиральної доробки. Харчова промисловість постійно шукає ефективні технології контролю мікробної інфекції та можливості зберігання з мінімальним впливом на їх якості, такі як колір, смак та збереження властивостей ягід. Заморожування можна використовувати як метод попередньої обробки, є ще одним способом забезпечення більш тривалої наявності ягід на ринку протягом року. В даній статті обґрунтовано доцільність застосування технології зберігання із застосуванням холода для ягід. EN: With the development of the culture of berry consumption in Ukraine and in the world, as well as with the increase in supply from producers, the demand for quality products is growing. To maintain competitiveness and high quality of products, producers need to introduce new technologies in the process of growing berries, as well as in the processes of post-harvest processing. Modern requirements for the quality and safety of food products require the further development of technologies for the storage and transportation of agro-food products, in particular fruits and berries. These technologies should ensure the preservation of quality indicators of stored products, regardless of terms. Scientific articles by foreign and domestic scientists have proven that the chemical composition of raw materials and semi- finished products does not change significantly during freezing and their properties are as close as possible to raw materials. One of the most important parameters affecting the quality of food products, semi-finished products and raw materials during storage and cooling is the storage temperature, and in the production of frozen products and their use - the temperature and speed of freezing. Berries are the main source of supplying the population with products with an increased content of vitamins, mineral compounds, and other biologically active substances to ensure the necessary daily physiological needs of the human body. However, this raw material is seasonal, not suitable fresh for long-term storage, so the period of its consumption is quite limited. And only the use of methods of freezing and low-temperature storage makes it possible to preserve the properties, composition and nutritional value of fruits and berries, to carry out their deeper processing and, most importantly, to ensure the needs of the population for high-vitamin products throughout the year, especially in the off-season period in the absence of fresh raw materials.
Description: Кюрчев С. В., Верхоланцева В. О., Паляничка Н. О. Ефект зберігання ягід після застосування холоду. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ. 2023. Вип. 13, том 1. C. 127-133.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16790
ISSN: 2220-8674
DOI: 10.31388/2220-8674-2023-1-10
UDC: 664.8.037.5:634.75
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nk. V_13_1_127-133.pdf1.27 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.